ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ταλιμπάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Τετάρτη, δεν συμμετέχει κανένας μεγάλος δυτικός επενδυτής, γράφει ο ιστότοτος Agentstvo, που μελέτησε το πρόγραμμα του φόρουμ, επισημαίνοντας ότι από τους 100 και πλέον Ρώσους δισεκατομμυριούχους συμμετέχουν μόνο έξι.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, όταν υψηλοί επισκέπτες ήταν αρχηγοί ασιατικών και ευρωπαϊκών κρατών – για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ή ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν – φέτος δεν συμμετέχει στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης κανένας από τους δυτικούς ηγέτες, με εξαίρεση έναν, τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Μόσχα, συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, ενώ θα απουσιάζουν οι δυτικοί ηγέτες, στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα μπορεί να συναντήσει κανείς τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, οι οποίοι στην Ρωσία χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση, που θα είναι προσωρινά ο επιτετραμμένος του Αφγανιστάν στη Μόσχα.

Στο φόρουμ συμμετέχουν, επίσης, οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ένα από τα προβεβλημένα πρόσωπα της διοργάνωσης είναι ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν. Χθες, Τετάρτη, μαζί με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ, κήρυξαν την έναρξη του φόρουμ με έναν κανονιοβολισμό, ενώ σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ αναπαράγουν τη δήλωσή του, ότι η λεγόμενη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στο φόρουμ και απηύθυνε έκκληση να το μποΐκοτάρουν εταιρείες και κυβερνήσεις των άλλων χωρών.

«Καλούμε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι ‘business as usual’ δεν θα υπάρξει, όσο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην Ουκρανία», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Μερικές εταιρείες, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα RBK, φοβούμενες τις κυρώσεις, ζήτησαν από τους διοργανωτές του φόρουμ να αποκρύψουν κατά το δυνατόν το ότι εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν σε αυτό. Για παράδειγμα, ζήτησαν να μην αναφέρεται η επωνυμία της εταιρείας τους.

Το πρωί της Πέμπτης, στο φόρουμ μίλησαν η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Μαξίμ Ορέσκιν και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντόν Σιλουάνοφ.

Η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για την ρωσική οικονομία «άλλαξαν για πολύ, αν όχι για πάντα» και τώρα πρέπει η παραγωγή να κατευθυνθεί προς την εσωτερική αγορά, όπως μεταδίδει το Interfax.

Αύριο, στην ολομέλεια του φόρουμ, αναμένεται η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν

Το φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας. Στο προηγούμενο φόρουμ συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, μεγάλοι δυτικοί επιχειρηματίες  και πολιτικοί, ενώ τις συνεδριάσεις ολομέλειας συντόνιζαν γνωστοί δυτικοί δημοσιογράφοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts