ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir: Γιατί το ξεφορτώνονται οι τούρκικες τράπεζες

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας και η τοπική θυγατρική της Emirates NBD Bank σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ γράφει το Bloomberg.

Η Turkiye Is Bankasi, γνωστή ως Isbank, και η Denizbank της Emirates NBD ανέστειλαν τις συναλλαγές μέσω του συστήματος Mir, σύμφωνα με τις ίδιες. Η Isbank αξιολόγησε την πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος της Denizbank αρκέστηκε να δηλώσει αργά τη Δευτέρα ότι η τράπεζα «επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες».

Οι αποφάσεις έρχονται αφού το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ή OFAC, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην συνάψουν νέες συμφωνίες ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες με τον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης καρτών Mir.

Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικά ιδρύματα ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τρεις άλλες τουρκικές τράπεζες διενεργούν πληρωμές με το Mir. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά από συνάντηση στις 5 Αυγούστου με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το σύστημα διευκόλυνε τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στενότερους δεσμούς και συμφώνησαν για πληρωμές ενέργειας σε τοπικά νομίσματα.

Η προσέγγιση έχει αφήσει ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας να ανησυχούν ότι η Άγκυρα μπορεί να πλησιάσει πολύ τη Μόσχα και να δίνει σήμα προς μίμηση στις τουρκικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ήδη προειδοποιήσει τις τουρκικές εταιρείες ότι οι συναλλαγές με καθορισμένες ρωσικές οντότητες και ιδιώτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)

Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ

Έρχεται η εφαρμογή για τις πλαστές αποδείξεις – Μπόνους έως €2.000 για επώνυμες καταγγελίες

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts