ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέο χαμηλό η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τρία περίπου χρόνια, δεδομένων των προβλέψεων για ηπιότερες καιρικές συνθήκες οι οποίες περιορίζουν τους φόβους για μείωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων.

Τα futures του ολλανδικού αερίου κατέγραψαν πτώση το πρωί της Παρασκευής της τάξης του 1,6% στα €59.75/μεγαβατώρα. Πρόκειται για έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση, κάτι που αποτελεί ρεκόρ από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Το πρόσφατο «ψυχρό κύμα» το οποίο πλήττει την Βρετανία και άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με προβλέψεις της Maxar Technologies Inc.

Αυτό με τη σειρά του περιορίζει τις τιμές του υδρογονάνθρακα παρά την μείωση της προσφοράς από την Νορβηγία. Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης επιβραδυνθεί αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές και οι αγορές παρακολουθούν από κοντά τα δεδομένα της ασιατικής ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε τερματικούς σταθμούς της Νορβηγίας.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η πειθαρχία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης. Μέχρι τώρα, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι βιομηχανίες έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου τους προς αντιστάθμιση των ελλείψεων και του υψηλού κόστους που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, ενώ το 80% των νοικοκυριών στη Γερμανία κράτησαν  τους θερμοστάτες σε χαμηλότερη θερμοκρασία το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, τέλος, με τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., «αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αναμένουμε πως η μεταβλητότητα στην τιμή του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Η αγορά δε θα πρέπει να εφησυχαστεί λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών».

Διαβάστε επίσης

H Google κόβει 12.000 θέσεις εργασίας – Απολύεται το 6% των υπαλλήλων παγκοσμίως

Έτσι θα είναι η Riviera Galleria στο Ελληνικό – Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ (pics + vid)

Ερντογάν: Νέες παροχές για εκατομμύρια πολίτες πριν τις εκλογές στην Τουρκία

ΠΗΓΗ NEWMONEY