ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό ενός μήνα το Χρηματιστήριο – Ράλι έως 6% σε τράπεζες, ΔΕΗ και Mytilineos

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στη ζώνη των 820 – 830 μονάδων, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,3% – Μεγάλα κέρδη στις τράπεζες, η Εθνική ανέκτησε τα 3 ευρώ – Πτώση 2% στη μετοχή της Motor Oil – Πέριξ των 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου ενός μήνα (από 24 Ιουνίου) σκαρφάλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τραπεζικές μετοχές πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις, επαναφέροντας την αγορά στη ζώνη των 820 – 830 μονάδων. Κι όλα αυτά, ενόσω το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στο εξωτερικό, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές: Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, παραίτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, επαναλειτουργία του Nord Stream 1 κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,32% και διαμορφώθηκε στις 826,11 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (815,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 816,84 έως 828,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των 50 εκατομμυρίων ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του αγοραστικού «ξεσπάσματος, καθώς εκτινάχθηκε στο +5% και τις 497,08 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Ελλάδα, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στο κόστος δανεισμού από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Πυκνές εξελίξεις στο εξωτερικό 

Οι επενδυτές κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό σερί (4×4), καθώς η άνοδος σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips στήριξαν τη θετική πορεία της Λεωφόρου Αθηνών. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από άφθονη μεταβλητότητα και έντονη νευρικότητα. Και οι λόγοι, μάλιστα, είναι πολλαπλοί.   

Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτησή του, με την Ιταλία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήδη σκαρφαλώνει κατά 23 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο όριο του 3,7%, ξεπερνώντας την αντίστοιχη του ελληνικού (3,61%).   

Στο ενεργειακό μέτωπο, η Ρωσία άνοιξε εκ νέου τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση των 10ήμερων εργασιών συντήρησης στον Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό της ηπείρου. Ωστόσο, οι ροές αντιστοιχούν μόλις στο 30% έως 40% της συνολικής χωρητικότητας, κάτι που διατηρεί τις ευρωπαϊκές χώρες σε καθεστώς ενεργειακής ομηρίας.  

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το μεσημέρι την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού. Η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ ανήλθε σε 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται στο 0,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, είχε η παρουσίαση του νέου εργαλείου για τη στήριξη των ευάλωτων κρατικών ομολόγων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (TPI), το οποίο θα έχει τη μορφή αγοράς τίτλων, θα έχει ως στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ωφελώντας κυρίως τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά συνέχισε την ανοδική κίνηση, χάρη στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών, οι οποίο σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τις χαμηλές τιμές. Οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 820 και 840 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις τοποθετούνται στις 800 και 780 μονάδες.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,09% και τις 422 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,40% εν μέσω της νέας πολιτικής κρίσης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,48%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αυξάνεται κατά 0,22% Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 100 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα.   

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν αισθητές απώλειες εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν στο -2,91% και τα 96,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent  περιορίζονται στο -2,33% και τα 104,43 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,23% και τα 1.703 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης:

Project Αριάδνη: Άγονος ο διαγωνισμός – Μη ικανοποιητικές οι δύο προσφορές

Ανταρσία του Νότου – «Όχι» από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του αερίου κατά 15%

S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts