ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά δύο ετών οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η κρίση υποχωρεί

Οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από δύο χρόνια, αποτελώντας ένα θετικό σημάδι για την οικονομία, καθώς η κρίση του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας υποχωρεί.

Η πιο άφθονη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει παράσχει μια σταθερή πηγή για την τροφοδοσία πολλών από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες επισκευές έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για την έλλειψη εφοδιασμού γύρω από τον τεράστιο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου τα 2/3 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η συνεχής πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ανακουφίζει τον προβληματικό βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος έχει εκπέμψει δυσοίωνες προειδοποιήσεις εν μέσω αφόρητα υψηλού κόστους παραγωγής. Η εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει όλη την οικονομία.

Η ηλεκτρική ενέργεια για παράδοση στη Γερμανία το επόμενο έτος υποχώρησε στα 110,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Νοέμβριο του 2021. Το αντίστοιχο γαλλικό έφτασε σε παρόμοια χαμηλά επίπεδα – αν και τα δύο παραμένουν περίπου διπλάσια σε σχέση με το κόστος πριν οι ανισορροπίες στην προσφορά οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα νωρίτερα το ίδιο έτος.

Το κόστος δεν έχει μειωθεί τόσο απότομα όσο ήλπιζαν πολλοί ενεργοβόροι τομείς. Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο τομέας δεν έχει δει να υλοποιείται η ανάκαμψη και ότι η ζήτηση για χημικά προϊόντα εξακολουθεί να μειώνεται.

Οι εταιρικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι μεγάλοι καταναλωτές εξασφαλίζουν την απορρόφηση από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βλέπουν επίσης τις τιμές να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να απέχουν “πολύ” από τα χαμηλά επίπεδα πριν από την κρίση, έγραψε η Helen Dewhurst του BloombergNEF σε σημείωμά της την Τρίτη. Οι αγοραστές “πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα των υψηλών τιμών”, έγραψε.

Διαβάστε ακόμη

Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι μεταβολές του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες

Βαγγέλης Λιόλιος: Το «φρένο» στις επιδόσεις της Coffee Island και τα νέα δάνεια

Στον αέρα η χρηματοδότηση της Λεωφόρου Κύμης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts