ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιγκαπούρη: Λαχανικά από τον 51ο όροφο ουρανοξύστη

Η φωτογράφος Όρε Χουιγίνγκ από τη Σιγκαπούρη μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «We Were Farmers» καταγράφει τη μακρά γεωργική ιστορία της οικογένειάς της. Με τα στρογγυλά ψάθινα καπέλα τους οι αγρότισσες καθαρίζουν τα λαχανικά από τα αγριόχορτα, διαλέγουν τα φασολάκια, ποτίζουν τις καλλιέργειές τους και ετοιμάζονται να μαζέψουν την υπόλοιπη σοδειά τους.

Η Σιγκαπούρη με έκταση μόλις 715 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 5.500.000 κατοίκους είναι η 15η μεγαλύτερη εισαγωγέας στον κόσμο. Καθώς οι διαθέσιμες γεωργικές εκτάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων και ποτών για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Σύμφωνα δε, με στοιχεία της Υπηρεσίας Τροφίμων της Σιγκαπούρης το 90% των τροφίμων εισάγεται από 170 χώρες του εξωτερικού.

Καθώς, όμως, επικρατούν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία «30 by 30» για την παραγωγή του 30% των διατροφικών αναγκών της μέχρι το 2030.

Βέβαια, οι επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού αντικατοπτρίζονται στις τιμές των τροφίμων που έχουν δει την ανιούσα τα τελευταία έτη, με ποσοστό αύξησης 4,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, η έλλειψη διαθέσιμου χώρου για καλλιέργειες έχει λειτουργήσει δημιουργικά, καθώς ό,τι δε μπορεί να επιτευχθεί σε πλάτος, μπορεί σε ύψος. Επομένως, η επιφάνεια στις οροφές ουρανοξυστών αποτελεί την ιδανική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Η οικογένεια της Όρε Χουιγίνγκ με την μακρόχρονη εμπειρία στις καλλιέργειες τόλμησε και πέτυχε!

Photo: Facebook/ComCrop

Όπως αναφέρει το Bloomberg στην οροφή ενός βιομηχανικού κτιρίου στο Woodlands, στη βόρεια πλευρά του νησιού, βρίσκεται η υδροπονική φάρμα της οικογένειάς της ComCrop όπου καλλιεργούνται λαχανικά όπως βασιλικός.

Μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε: «Είμαι η τέταρτη γενιά μίας οικογένειας αγροτών στη Σιγκαπούρη. Καλλιεργήσαμε από το 1960 ως το 2020». «Όμως, τώρα επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για το μέλλον», πρόσθεσε και περιέγραψε τη λειτουργία της υδροπονικής οικογενειακής φάρμας, εξηγώντας πως χρησιμοποιείται 90% λιγότερο νερό και «αξιοποιείται το φυσικό φως του ήλιου, αποφεύγονται τα φυτοφάρμακα ή τα ζιζανιοκτόνα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας χρησιμοποιείται 90% λιγότερο νερό από τις παραδοσιακές μεθόδους».

Στο εσωτερικό κάθετο αγρόκτημα τα λαχανικά, όπως σγουρό λάχανο και άλλα φυλλώδη, καλλιεργούνται σε ράφια για εξοικονόμηση χώρου. Το κλειστό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Λαχανικά στον 51ο όροφο

Η μέθοδος της υδροπονικής φάρμας, όμως, ακολουθείται και από το 1-Arden Food Forest που βρίσκεται στον 51ο όροφο του ουρανοξύστη CapitaSpring, στην καρδιά της κεντρικής επιχειρηματικής συνοικίας. Περίπου 90 κιλά προϊόντων, καλλιεργούνται κάθε μήνα για τα εστιατόρια Kaarla and Oumi που στεγάζονται στο κτίριο. Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της πιο ψηλής αστικής φάρμας στον κόσμο, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σύνδεση της βιώσιμης διατροφής με το αστικό περιβάλλον.

Οτιδήποτε καλλιεργείται καταλήγει στα δημιουργικά πιάτα των σεφ, ενώ τα υπολείμματα τροφών μετατρέπονται σε λίπασμα μέσω κομποστοποίησης για να διατηρηθεί ο κήπος και η βιοποικιλότητα.

«Το να έχεις στη διάθεσή σου ένα περιβόλι αποτελεί καθημερινή πηγή έμπνευσης. Το να βγαίνεις έξω οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να διαλέγεις φρέσκα λαχανικά είναι συναρπαστικό. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην κουζίνα βλέπουμε κάτι να μεγαλώνει από το μηδέν και να καταλήγει στα πιάτα που ετοιμάζουμε», δήλωσε ο σεφ του εστιατορίου Τζον-Πολ Φίχτνερ.

Η πόλη αγαπάει την κηπουρική

Η Σιγκαπούρη αγαπάει τους κήπους και παρά τη μικρή της επιφάνεια διατηρεί αρκετούς και εντυπωσιακούς όπως οι Κήποι στον Κόλπο έκτασης 101 εκταρίων, ο Βοτανικός Κήπος με λίμνες, ζώα, λουλούδια και φυτά και ένα από τα πρώτα καουτσουκόδεντρα της περιοχής, ο Εθνικός Κήπος Ορχιδέας, ο Θόλος των Λουλουδιών, ο Κήπος με τις Πεταλούδες και άλλοι. Επιπλέον, στις οικιστικές περιοχές της Σιγκαπούρης, υπάρχουν περισσότεροι από 1.900 κοινοτικοί κήποι.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο «αύριο» για τη Σιγκαπούρη, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα η γεωργία μπορεί να… ανθίσει. Καθώς οι ουρανοξύστες μεταμορφώνονται σε κάθετες φάρμες η Σιγκαπούρη βάζει βαθιά τις ρίζες της γεωργικής ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί αναμένει υπεραπόδοση στα ελληνικά ομόλογα το 2024 (πίνακας)

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Προτεραιότητα η ενεργειακή αυτονομία

Τέλος στο σίριαλ Glencore – Teck: Τι περιλαμβάνει τo mega deal των $6,93 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts