ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα από 400 παιδιά από τη Μόρια

Προβληματισμένη η Ευρώπη με την κατάσταση στη Μόρια – Κουρτς «Οι εικόνες από τη Μόρια δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο»

Το σχέδιο των ευρωπαϊκών χωρών να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή των προσπαθειών τους, δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ της Μόριας αυτήν την εβδομάδα άφησαν άστεγους περίπου 12.000 ανθρώπους και έφεραν και πάλι στο επίκεντρο στην Ευρώπη το μεταναστευτικό πρόβλημα. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ είπε ότι η χώρα του θα παραλάβει 100-150 ασυνόδευτα παιδιά και ότι συνολικά εννέα χώρες της ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν να δεχτούν περίπου 400 ανήλικους από τον καταυλισμό αυτόν.

«Θα πρέπει να είναι περισσότεροι», είπε ο Σολτς, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για να διεκδικήσει την καγκελαρία στις προσεχείς εκλογές, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).

Κουρτς: Δεν μπορώ να συμφιλιώσω αυτό το απάνθρωπο σύστημα από το 2015 με τη συνείδησή μου

«Οι εικόνες από τη Μόρια δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο, αλλά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση της κρίσης μετανάστευσης του 2015», τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε βίντεο που έχει αναρτήσει σήμερα στο Facebook και στο οποίο εξηγεί τους λόγους της άρνησής του για υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από τη Μόρια.

Κατά την άποψή του, η Αυστρία έχει συμβάλει σημαντικά μετά την προσφυγική κρίση το 2015, περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και το 2020, κατά μέσο όρο, 100 παιδιά την εβδομάδα, έχουν λάβει θετική απόφαση για παροχή ασύλου στη χώρα.

«Δεν μπορώ να συμφιλιώσω αυτό το απάνθρωπο σύστημα από το 2015 με τη συνείδησή μου», σημειώνει και προσθέτει: «θα βοηθήσουμε επί τόπου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής μέριμνα». Για τον σκοπό αυτό διεξάγονται συνομιλίες με τον εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό (σ.σ. τους Πράσινους). Και δεν πρόκειται μόνον για τη Μόρια, αλλά και για άλλα μέρη του κόσμου που δεν βρίσκονται στο φως των προβολέων των μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υποστηρίξουμε μια ολιστική προσέγγιση, και αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι η πολιτική συμβόλων», αναφέρει, υπονοώντας τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή παιδιών και νέων από τη Μόρια. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, αυτό που χρειάζεται είναι «πραγματική βιώσιμη υποστήριξη για τις πληγείσες περιοχές, μια οικονομική προοπτική για την αφρικανική ήπειρο και επίσης μια αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι ήταν οι «φοβερές εικόνες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης» το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησαν την «ευρωπαϊκή πολιτική να υποχωρήσει στην πίεση και να ανοίξει τα σύνορα», και να ξεκινήσουν τότε για την Ευρώπη, αρχικά χιλιάδες, κατόπιν δεκάδες χιλιάδες, και στο τέλος ένα εκατομμύριο. Οι διακινητές κέρδισαν τεράστια χρηματικά ποσά, αμέτρητοι άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο, αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία του, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη για πέντε χρόνια, και την οποία προφανώς δεν θέλει να εγκαταλείψει, ακόμη και υπό την αυξανόμενη εσωτερική πολιτική πίεση στη χώρα του.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, επισήμανε πως θέλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τον κυβερνητικό εταίρο, το Λαϊκό Κόμμα, την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από τον κατεστραμμένο, μετά τη φωτιά, καταυλισμό, στη Μόρια. «Εάν ακόμη και ο κύριος Ζέντερ (ο Βαυαρός πρωθυπουργός) μπορεί να το κάνει αυτό και τώρα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο κύριος Ρούτε, τότε η Αυστρία μπορεί να το κάνει επίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός αντικαγκελάριος.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts