ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς – Φερνάντες: Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Τις ανησυχίες τους για τη διαταραχή των εξαγωγών από την Ουκρανία εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ο Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο οι Όλαφ Σολτς και Αλμπέρτο Φερνάντες, κάνοντας λόγο για πόλεμο με συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να παλεύει για 100 χρόνια με τις συνέπειες του πολέμου, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις βόμβες που θα μείνουν στο έδαφός της για δεκαετίες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Αργεντινής εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της διαταραχής των εξαγωγών από την Ουκρανία.

«Όσοι ζουν στη Γερμανία γνωρίζουν ότι βόμβες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι και σήμερα […] Γνωρίζουμε ότι τέτοιοι πόλεμοι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για να παλεύει τα επόμενα 100 χρόνια με τις συνέπειες αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι τα κράτη της Δύσης θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Καγκελάριος χαιρέτισε την πρόσκληση που απηύθυνε η Ομάδα G20 στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό μήνυμα. Δείχνει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ομάδας των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο της Ουκρανίας», εξήγησε ο Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους δράση θα αναλάβει η G20 για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αργεντινής τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον ένα ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, «αλλά για όλον τον κόσμο», και αναφέρθηκε σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής που έχουν ήδη ερημοποιηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι δυνατόν πλέον να καλλιεργηθούν.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν συνέπειες σε όλους. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε και, αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική, μίλησε για «προστατευτισμούς» σε ορισμένους τομείς, οι οποίοι αποτελούν -όπως είπε- μεγάλη πρόκληση για τις σχέσεις ΕΕ – Mercosur.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί επιμένει να βλέπει αξία στις ελληνικές τράπεζες

Philip Morris: Εξαγοράζει τη Swedish Match έναντι $16 δισ. – Αντίθετοι πολλοί μέτοχοι στη Σουηδία

Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts