ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσιμες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων – Ελεγχόμενες πιέσεις στο 10ετές της Ελλάδας

Μικτές τάσεις παρατηρούνται την Πέμπτη στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης να παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης, παρότι παραμένουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας. 

Οπωσδήποτε, τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση, «κρατούν» σε αγωνία την αγορά του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, με την ψυχολογία των επενδυτών να διατηρείται εύθραυστη. 

Στη σχετική σταθεροποίηση, πάντως, συμβάλλουν ορισμένες εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων (<75 μονάδων βάσης) στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11), προεξοφλώντας κορύφωση του πληθωριστικού φαινομένου. 

Μια τέτοια εξέλιξη, εύλογα, δύναται να επηρεάσει και την Ευρωζώνη, παρότι το πρόβλημα τιμών στη Γηραιά Ήπειρο είναι τελείως διαφορετικό, διότι συνδέεται περισσότερο με την έλλειψη προσφοράς, παρά με την υπερβάλλουσα ζήτηση, όπως συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 27 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τη Fed.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί ελαφρώς στο 2,0185%, της Ιταλίας στο 4,428%, της Ισπανίας στο 3,197%, της Γαλλίας στο 2,614% και της Πορτογαλίας στο 3,091%.  

Παρότι τα παραπάνω επίπεδα είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας ή και 14ετίας (σε ορισμένες περιπτώσεις), εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τα επίπεδα του 2021 ή των πρώτων μηνών του 2022, όταν οι περισσότερες αποδόσεις βρίσκονταν είτε σε αρνητικό έδαφος είτε κοντά στο μηδέν. 

Όσον αφορά τους 10ετούς τίτλους της Ελλάδας, η απόδοση κινείται αντίρροπα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, διότι σημειώνει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης και επανέρχεται άνω του ορίου του 4,7%. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.  

Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), από την πλευρά τους, παραμένουν άνω του ψυχολογικού ορίου των 250 μονάδων βάσης και βρίσκονται στις 268 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

ΑΔΜΗΕ: State Grid και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «χτυπούν» το μεγάλο πρότζεκτ Aριάδνη του €1 δισ.

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY