ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στίβοσφεστ στο Μόναχο

Οκτόμπερφεστ, BMW, Ολυμπιακοί Αγώνες, Μπάγερν είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει για Μόναχο. Μετά τη «Σφαγή του 1972» η βαυαρική πρωτεύουσα κράτησε επαφή μόνο με το ποδόσφαιρο όσον αφορά τον αθλητισμό και αναπτύχθηκε στην τεχνολογία και την… μπίρα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]

Αν ρωτήσεις έναν ντόπιο ποιο είναι το διασημότερο τέκνο του Μονάχου, ο Φραντς Μπέκενμπαουερ είναι η απάντηση που θα λάβεις. Εμβληματικός αρχηγός της εθνικής Γερμανίας και της Μπάγερν, μετέπειτα προπονητής, μάνατζερ και για πάντα Κάιζερ (αυτοκράτορας). Βέβαια στο Μόναχο γεννήθηκε και ο Καρλ Ορφ συνθέτης της Κάρμινα Μπουράνα αλλά και ο συγχωρεμένος Ρομπ Πιλάτους, εμπνευστής της μεγαλύτερης μουσικής απάτης, των Μίλι Βανίλι. Λίγη σημασία έχουν αυτοί για τους ντόπιους. Ο Ορφ περισσότερο συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα…

Από το Μόναχο ξεκίνησε και η ελληνική μοναρχία όταν οι σύμμαχοι μας φόρτωσαν το 1837 τον Ότο που έγινε Όθωνας (όπως ο Σλόμπονταν έγινε Λευτέρης) και για 30 χρόνια καταδυνάστευε τη χώρα φυλακίζοντας Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη και άλλους ήρωες της επανάστασης. Από τότε ήταν φίλοι μας οι Γερμανοί.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, το Μόναχο αποτελεί παγκόσμιο προορισμό και η αιτία είναι το Οκτόμπερφεστ. Το μεγαλύτερο πανηγύρι μπίρας στον κόσμο που διαρκεί 16 μέρες, κορυφώνεται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Δεν έχει πολλά πράγματα ο αθλητισμός για να συνδεθεί με το Μόναχο και για το λόγο αυτό οι Γερμανοί πήραν τη διοργάνωση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων 50 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να δώσουν και πάλι ζωή στο Ολυμπιακό τους πάρκο. Δεν τους έκανε τη χάρη ο πρώην πρόεδρος (Μπαρέλι) της ευρωπαϊκής κολυμβητικής ομοσπονδίας (LEN) να μείνει εντός της διοργάνωσης ο υγρός στίβος, προτιμώντας να πάει τα ευρώ στο… σπίτι του (Ρώμη). Έτσι έχασαν την ευκαιρία οι Βαυαροί να στήσουν φιέστα για τον Μαρκ Σπιτς, το πρόσωπο των Αγώνων του 1972 με τα επτά χρυσά μετάλλια που κέρδισε στην κολύμβηση.

Κερδισμένος βγήκε ο στίβος. Επανατοποθετήθηκε ο ελαστικός τάπητας στο Ολυμπιακό στάδιο, τα εισιτήρια των αγώνων ξεπουλάνε καθώς οι Γερμανοί αγαπούν το στίβο και η Ευρώπη θα διδάξει (για άλλη μια φορά) στους Αμερικανούς, πως πρέπει ένας οικοδεσπότης να συμπεριφέρεται στο φιλοξενούμενο άθλημα.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο γεμάτο κάθε μέρα. Το ίδιο και το κωπηλατοδρόμιο, ενώ οι Βαυαροί βγήκαν στους δρόμους να παρακολουθήσουν τρίαθλο. Πολύς κόσμος και στο κλειστό που φιλοξενεί τη γυμναστική.

Ο στίβος ξεκινά αύριο με την ελληνική αποστολή να μετρά 39 μέλη (24 γυναίκες, 15 άνδρες) έχοντας προσδοκίες για τέσσερα μετάλλια και επιπλέον παρουσία σε οκτώ τελικούς. Αν οι προσδοκίες επαληθευθούν (ρεαλιστικό το σενάριο), θα επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά ότι ο στίβος είναι το Νο1 άθλημα στην Ελλάδα και το πιο αδικημένο από τον Χίλωνα που δεν τον λες και το πιο αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης όταν μετρά το ίδιο ένα μετάλλιο του στίβου με αυτό της τεχνικής κολύμβησης που δεν είναι καν άθλημα (αναψυχή πιο σωστά, μόνο το ψαροντούφεκο λείπει).

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί και πάλι στο Μόναχο πριν από 20 χρόνια με την Ελλάδα να κατακτά τέσσερα χρυσά και δύο χάλκινα. Εγώ λέω πως και πάλι έξι θα είναι…

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr