ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα διεθνή μέσα ο σεισμός στην Κρήτη | Δωμάτια διαθέτουν οι ξενοδόχοι | Οδηγίες | VIDEO

“Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το ελληνικό νησί της Κρήτης, αφήνοντας τουλάχιστον έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και ορισμένα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν”, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα.

Σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5.8 βαθμών της κλίμακας Richter που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη, στο νησί μετέβη άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Κωνσταντίνο Αραβιάκη, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγο Ιωάννη Σταμούλη, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού, ο οποίος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε επίκεντρο 24 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης.

Σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, όπου βρίσκεται και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και τη διοίκηση συμβάντων, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Μετά από συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό, ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Το ζήσατε κι εσείς – είχαμε ήδη δύο σεισμικές δονήσεις ενόσω βρισκόμαστε εδώ. Προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις Υπηρεσίες των τοπικών Αρχών ώστε να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, καθώς τα σπίτια είναι πιο παλιά και δεν είχαν ενταχθεί στον αντισεισμικό κανονισμό.

Θα μεταβούμε άμεσα στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δούμε εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών που θα κάνει την αξιολόγηση των κτιρίων, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο ότι θα στηθούν σκηνές, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι όσοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε”.

Ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός είπε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εικόνα για πόσους ανθρώπους μιλάμε, για πόσους είναι αυτές οι σκηνές και πόσες θα χρειαστούν;

Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχουμε δυνατότητα να φιλοξενήσουμε 2.500 άτομα. Παρακολουθούμε με τους επιστήμονες μας τη σεισμική ακολουθία. Υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία μας ενημερώνει. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Εγώ δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου. Για αυτό είναι μαζί μας ο κ. Λέκκας. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, ο οποίος θα μείνει εκτός σπιτιών. Παρακολουθούμε, θα προσφέρουμε στέγη και τροφή, έτσι ώστε κανείς να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πάνω από όλα οι ανθρώπινες ζωές και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε προβλήματα σε κτίρια, των οποίων η κατάσταση είναι αβέβαιη. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρώτη στιγμή – η παρουσία του Υπουργού αυτό σημαίνει, ότι η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να πείτε στους ανθρώπους αυτούς πόσο καιρό θα μείνουν σε σκηνές; Έρχεται χειμώνας.

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να το πει. Ό,τι πρέπει να γίνει θα μας το πουν οι επιστήμονες. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο. Εμείς ως Πολιτεία, ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμά μου, λίγα λόγια, πολλές πράξεις. Και οπωσδήποτε θα επισκεφτούμε τους τραυματίες μας, οι οποίοι ελπίζω ότι θα πάνε καλά, καθώς σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχω, φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι τραυματίες είναι δώδεκα, λαμβάνουμε ενημέρωση από τα νοσοκομεία και θα σας ενημερώνουμε με γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον χρειαστεί».

Στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και επισκέφθηκε τα γύρω χωριά παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για την κατάσταση και τις ανάγκες των κατοίκων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται ένας νεκρός συμπολίτης μας και δώδεκα τραυματίες, ενώ έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές.

Σημειώνεται επίσης, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Στυλιανίδης νωρίτερα σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ενημέρωσε για την κατάσταση των τραυματιών, καθώς και για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την πρώτη στιγμή σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη περιοχή μετέβη δύναμη 30 Πυροσβεστών από την 1η και η 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών. Επιπλέον, με εντολή του Αρχηγού του ΠΣ, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, όπως και επίσης και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κρήτης.

Στο μεταξύ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το πρωί. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο Αντιπριφερειαρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, συνεδρίασε στο Αρκαλοχώρι το Έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας. «Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης με πρώτο βήμα σήμερα, με τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες. «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Οδηγίες

Οδηγίες για τους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.
Ο καθηγητής Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.
Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεωτέρα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα Νεωτέρα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Αναλυτικά οι οδηγίες στο βίντεο.

Με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη κλείνουν όλα τα σχολεία του Ηρακλείου

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κλείνουν όλα τα σχολεία της Π. Ε. Ηρακλείου.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λυκεία και κάθε σχολική δομή στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κλείνουν μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης τα σχολεία.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts