ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα ύψη η ζήτηση από Γερμανούς για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (pic + πίνακας)

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Πρωτιά στη Μεσόγειο και διπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν καταγράφεται για τα ελληνικά ακίνητα από τους Γερμανούς, οι οποίοι φαίνεται ότι βλέπουν τώρα στη χώρα μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αγορά ενός ακινήτου, είτε συνδυάζοντας διακοπές και επένδυση, είτε ακόμη και για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας μετά τη συνταξιοδότησή τους.

«Για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Greece και πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για την Ασημένια Οικονομία (Silver Economy). Πάνω από το 50% των αιτημάτων εξυπηρέτησης που δέχεται την τρέχουσα περίοδο η γνωστή εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς και με ξένο πελατολόγιο στην Ελλάδα, που έχει φτάσει ακόμη και το 80% της βάσης των πελατών, προέρχεται από τις γερμανόφωνες χώρες «και βλέπουμε σε αυτή τη συγκυρία τη ζήτηση από το ξένο πελατολόγιο να έχει διπλασιαστεί».

To αυξημένο ενδιαφέρον από τη Γερμανία διαπιστώνει και η τελευταία ανάλυση της RE/MAX Hellas που αριθμεί σήμερα πανελλαδικά 76 γραφεία και τοποθετεί τους Γερμανούς στο τοπ 3 των ξένων εθνικοτήτων ως προς το αγοραστικό ενδιαφέρον για β’ κατοικία στη χώρα μας. Η Γερμανία βρίσκεται μάλιστα στην 1η θέση στη βόρεια Ελλάδα των ξένων ενδιαφερομένων για εξοχική κατοικία -μία γεωγραφική περιοχή όπου κυριαρχούν οι γύρω εθνικότητες των Βαλκανίων- και στην 3η θέση στη νότια Ελλάδα μετά τους Ισραηλινούς και τους Κινέζους.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης ζήτησης είναι και η συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο Bellevue στην οποία προχώρησε πρόσφατα και η Ferimmo, η μοναδική γερμανική πλατφόρμα που προβάλλει αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, προσφέροντας πάνω από 40.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα μέσω της συνεργασίας της με 200 από τα καλύτερα ελληνικά μεσιτικά γραφεία. Σκοπός της συνεργασίας, η προβολή των ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία και σε όλες τις γερμανόφωνες αγορές. Η Bellevue εκδίδει εδώ και 30 χρόνια το μεγαλύτερο περιοδικό ακινήτων στην Ευρώπη – ενώ λειτουργεί και το ομώνυμο real estate portal bellevue.de για ιδιαίτερα, ξεχωριστά ακίνητα (special properties).

Υψηλότερες προσδοκίες

Το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών σε ό,τι αφορά τα ακίνητα στην Ελλάδα συμπίπτει και με τα πλάνα του υπουργείου Τουρισμού για αύξηση και πέραν της υψηλής καλοκαιρινής σεζόν της τουριστικής κίνησης από τη γερμανική αγορά, την πρώτη χώρα εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα με 4 εκατομμύρια αφίξεις προ κορωνοϊού. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζεται για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιήσει ταξίδι στη Γερμανία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με ειδική καμπάνια και παρουσιάσεις. «Ηδη μιλήσαμε με τις επαγγελματικές ενώσεις και τους ξενοδόχους σε περιοχές όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Το δέχονται και το υποστηρίζουν. Επίσης είμαστε σε συνεννοήσεις με τους μεγάλους tour operators της Γερμανίας, την TUI και την DER Touristik. Καλούμε στην Ελλάδα τους συνταξιούχους της βόρειας Ευρώπης, τους Γερμανούς αλλά και τους Ελβετούς, τους Αυστριακούς, τους Σκανδιναβούς και τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουμε εδώ στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες, καθώς, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, τους συμφέρει να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα».

Γιατί Ελλάδα

Επιστρέφοντας στον τομέα των ακινήτων, «η Ελλάδα είναι εύκολα προσβάσιμη, διαθέτει καλές υποδομές και ταυτόχρονα επωφελείται από την ποικιλία των τοπίων της, την παρατεταμένη ηλιοφάνεια, τον πλούτο της θάλασσας, της φύσης και του πολιτισμού της», δηλώνει ο κ. Πετράς, την ίδια στιγμή που αυξάνεται και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, από γερμανικά και λοιπά ηχηρά επιχειρηματικά ονομάτα: «Ξεκινώντας από τη Fraport Greece που διαχειρίζεται κι έχει αναβαθμίσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (σ.σ.: η έδρα της Fraport AG είναι στη Φρανκφούρτη, γεγονός που έχει κι αυτό τη σημασία του), τεχνολογικοί κόμβοι εταιρειών όπως η γνωστή γερμανική πολυεθνική Team Viewer ή η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Best Secret έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο οικονομικό πεδίο, όπως και οι επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων από διεθνείς κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon. Την ίδια στιγμή και η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να παράσχει αυξημένα κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πανδημία αποτέλεσε πράγματι οπισθοδρόμηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει ενταθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη κι έχει επέλθει ο κίνδυνος του πληθωρισμού. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά θετικά μηνύματα: κατ’ αρχάς, είναι η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού που ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ, ήδη από τον Μάρτιο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα ξεπεραστούν τα νούμερα του 2019. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ελλάδας όπως είναι οι Γερμανοί, αλλά και οι Αυστριακοί ή οι Ελβετοί. Ειδικά για τον τομέα των ακινήτων, όπως συνέβη και σε άλλες αγορές, η πανδημία είχε μικρή μόνο επίπτωση στην αγορά στην Ελλάδα και από το 2018 οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ και οι επενδύσεις σε ακίνητα, ειδικά από το εξωτερικό, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο επενδύσεων του 2020.

Σε αυτή τη συγκυρία, η αβεβαιότητα στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου δημιουργεί την επιθυμία για ασφάλεια και ποιότητα ζωής -κάτι που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα– ενώ μία ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την αγορά ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι η δυνατότητα για περισσότερη εργασία από το σπίτι. Αξίζει να αναφερθεί εδώ και ο άριστος χειρισμός της κρίσης του κορωνοϊού, γεγονός που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην πολιτική σταθερότητα της χώρας κι έχει αυξήσει την προβολή της χώρας ως τουριστικού προορισμού».

Ειδικά σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Πετράς, είναι ακόμη σε σχετικά μεσαία επίπεδα σε σύγκριση με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα ακίνητα που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, αλλά και για τα πιο πολυτελή. Και πράγματι, του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα επίσημα, πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (α’ τρίμηνο 2022).

Οι τιμές σε αυτή τη συγκυρία πανευρωπαϊκά είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφουν εντός του 2022 άνοδο, με τον μέσο όρο σε επίπεδο Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 στο 10,5% και σε επίπεδο Ευρωζώνης στο 9,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς. Η Γερμανία καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου στο α’ τρίμηνο του 2022 στο +12% σε ετήσια βάση, ενώ η Ελλάδα στα οικιστικά ακίνητα με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 8,6% για το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021. Ειδικά για την Ελλάδα, από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009-2017 της τάξης του 40%, με την άνοδο των τιμών το 2021 να τοποθετείται στο 7,4% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν στο 8,2% και της Γερμανίας που ήταν στο 11%.

«Για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Greece

Καλές αποδόσεις

«Εκτός από την ελκυστικότητα της ιδιοκατοίκησης, οι αποδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από έσοδα από ενοίκια είναι επίσης ιδιαίτερα ελκυστικές ως επενδυτική ευκαιρία», δηλώνει ο επικεφαλής της Engel & Völkers Greece. «Πολλοί πελάτες αναζητούν πολυτελή ακίνητα και σχεδιάζουν να τα χρησιμοποιήσουν αρχικά ως επένδυση και αργότερα ως κατοικία τους για μετά τη συνταξιοδότησή τους». Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ζήτηση για πρώτη και δεύτερη κατοικία αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για μεσαία είτε ακόμη και για πολυτελή ακίνητα.

Mε βάση τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, η οποία έχει μεγαλύτερο ξένο από ελληνικό πελατολόγιο, το τοπ 3 των ελληνικών νησιών με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι η Μύκονος, η Ρόδος και η Πάρος, ενώ σχεδόν το ήμισυ των ξένων αγοραστών προέρχεται από τη Γερμανία.

Ειδικότερα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι αγοραστές από τη Γερμανία είναι στο 45%, ένα 15% είναι από Αυστρία και Ελβετία και ακολουθούν Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Αμερικανοί. Στο τοπ 3 των νησιών για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε πολύ καλά σημεία οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται, όπως είναι εύλογο, σε Μύκονο και Πάρο, με τις τιμές στα πολυτελή ακίνητα να έχουν αυξηθεί κατά 15%, κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά, για ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ και κατά 8% για τα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Τώρα, η μέση τιμή στο Νησί των Ανέμων είναι, σύμφωνα με την Engel & Völkers Greece, μεταξύ 2 και 5 εκατ. ευρώ, στην Πάρο μεταξύ 1,5 και 3,5 εκατ. ευρώ και για τις βίλες πάνω στη θάλασσσα στη Ρόδο το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2,5 εκατ. ευρώ. Από επενδυτικής πλευράς, οι αποδόσεις με καλές πληρότητες για κατοικίες που διατίθενται για ενοικίαση κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10% στη Μύκονο, από 4% έως 7,5% στην Πάρο και 5% έως 8% στη Ρόδο.

Προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων

«Δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που σκέφτονται να αποκτήσουν μία κατοικία στην Ελλάδα για τις διακοπές τους ή για να ζουν και να εργάζονται στη χώρα τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους», αναφέρει ο κ. Πετράς. «Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική και για ξένους συνταξιούχους και γι’ αυτό έχουμε συστήσει στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο μία Επιτροπή γι’ αυτό που αποκαλούμε “ασημένια οικονομία”, τις οικονομικές δηλαδή δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η Επιτροπή ασχολείται με την ανάπτυξη ιδεών και πρωτοβουλιών που θα εμπνεύσουν ακριβώς αυτή την ομάδα- στόχο και είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ομαλή υποδομή των Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα προωθώντας μέτρα και προτάσεις που στοχεύουν στην “ασημένια οικονομία”.

Το σκεπτικό εδώ είναι διττό: από τη μία πλευρά οι συνταξιούχοι ή οι ιδιώτες που ζουν στην Ελλάδα για περισσότερο από έξι μήνες τον χρόνο μπορούν να προσβλέπουν σε φορολογικά οφέλη. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν έναν αρκετά μειωμένο φόρο εισοδήματος ως κατ’ αποκοπή ποσοστό για 15 χρόνια, όχι μόνο για τη σύνταξή τους, αλλά και για όλα τα εισοδήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό. Δεύτερον, η προώθηση της “ασημένιας οικονομίας” είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και στην Ελλάδα». Και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη Γερμανία των 4,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, η οποία, ξεκινώντας από τον τουρισμό και όχι μόνο, έχει δείξει διαχρονικά τους δεσμούς της με την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο κατά της Όμικρον

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)

Ψηφιακοί «στρατοί» άρπαξαν 2 δισ. δολάρια από κρυπτο-πορτοφόλια (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts