ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ελβετικό φράγκο – JPMorgan: Έρχεται και νέα άνοδος (γράφημα)

Κερδισμένο έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων της G10 αποδείχθηκε το ελβετικό φράγκο τον Οκτώβριο, ενώ είναι για ακόμα μια φορά σε καλό δρόμο για να γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου της G-10 φέτος.

Επενδυτές όπως η Amundi και η J.P. Morgan Private Bank αναφέρουν ότι αυτό το ράλι έχει περιθώριο να συνεχιστεί και τα δικαιώματα προαίρεσης έδειξαν πρόσφατα τα υψηλότερα στοιχήματα για ανατίμηση του φράγκου από τον περασμένο Μάρτιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια είναι έντονη καθώς εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας συνεχίζει να προβάλλει τις αγορές φράγκων ως εργαλείο για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Το “μάντρα” μου για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν: μην ποντάρετε ενάντια στο ελβετικό φράγκο», δήλωσε ο Σάμιουελ Ζίεφ επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην J.P. Morgan Private Bank. «Έχουμε πει στους πελάτες που έχουν ελβετική έκθεση να παραμείνουν long στο φράγκο. Για όσους έχουν έκθεση σε ευρώ ή δολάρια, το φράγκο ήταν ένα από τα νομίσματα που συστήσαμε να είναι long για να διαφοροποιήσουν τη θέση τους»

Το φράγκο σημείωνε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ τον Οκτώβριο, μετά την υποαπόδοση σχεδόν όλων των νομισμάτων των ανεπτυγμένων αγορών τον Σεπτέμβριο, όταν η SNB εξέπληξε την αγορά με την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Το γεγονός ότι το φράγκο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, υποστηρίζεται από το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας, καθώς και από την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση που είναι από τις ισχυρότερες όλων των ανεπτυγμένων χωρών. Ιστορικά, έχει χαμηλό πληθωρισμό και τηρεί ουδέτερη στάση στις διεθνείς υποθέσεις.

Οι κινήσεις του νομίσματος είναι οι πιο ευθυγραμμισμένες με εκείνες του χρυσού – αγαπημένο μέσο αντιστάθμισης έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου και του πληθωρισμού – από το 2005, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη έχουν οδηγήσει το νόμισμα στα πιο υπερτιμημένα επίπεδα από το 2015, καθιστώντας το το πιο ακριβό νόμισμα μετά το δολάριο, σύμφωνα με μια μέτρηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Αν και αυτό το υπερβολικά υψηλό επίπεδο είναι ένα βασικό εμπόδιο που θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της ανατίμησης του φράγκου, δεν φαίνεται να σταματά την άνοδο προς το παρόν. Και αν και στο νόμισμα έχουν δημιουργηθεί τα μεγαλύτερα short στοιχήματα εδώ και δύο χρόνια, καθώς συνεχίζεται το ράλι, οποιαδήποτε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ή παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθολική ζημιά όσους επέλεξαν να σορτάρουν.

«Το φράγκο είναι υπερτιμημένο με όποιον τρόπο κι αν το δει κανείς, αλλά θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε το νόμισμα στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Αντρέας Κένινγκ, επικεφαλής της παγκόσμιας διαχείρισης νομισμάτων στην Amundi, ο οποίος μετατόπισε τη θέση του από υποτιμημένη σε ουδέτερη για το φράγκο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η παγκόσμια κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά αν συμβεί, το φράγκο είναι η πιο καθαρή και σαφής επιλογή για την προστασία από αυτούς τους κινδύνους».

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το νόμισμα να ενισχυθεί στο 0,92 έναντι του ευρώ, εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, εμπλέκοντας και άλλα έθνη. Το φράγκο διαπραγματευόταν χαμηλότερα έναντι του ευρώ για πέμπτη ημέρα χθες Τρίτη, διαπραγματευόμενο στα 0,9628.

«Όλοι οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν σε υπεραπόδοση του φράγκου», δήλωσε ο Πολ Μακέλ, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας FX στην HSBC Bank Plc. Η σταθερή δέσμευση της SNB να νικήσει τον πληθωρισμό και το ρητό της μήνυμα για την προτίμηση ενός ισχυρού νομίσματος είναι ζωτικής σημασίας, είπε, προβλέποντας ότι το νόμισμα θα διαπραγματεύεται στο 0,94 ανά ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευές: Νέο καμπανάκι εργολάβων για τα έργα

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Επαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον …ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts