ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 77 λεπτά το λίτρο η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης

Η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα

Από τα 77 λεπτά το λίτρο ξεκινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από σήμερα στην αγορά, ωστόσο παρά τη χαμηλή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμή η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πλειονότητα των καταναλωτών αποθεματοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο του Απριλίου – Μαίου οπότε – λόγω της πανδημίας – οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στα 74 λεπτά το λίτρο. Πάντως η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 Ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.

Η ΟΒΕ συνιστά εξάλλου στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν τη συμφερότερη τιμή ενώ αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορούν να καταφεύγουν στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520.

Τριπλό όφελος θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Συγκεκριμένα:

-Λόγω διεθνούς ύφεσης, φέτος η χειμερινή περίοδος (15/10/2020-30/4/2021) αναμένεται να ξεκινήσει σε τιμές από 0,785 – 0,90 πανελλαδικά, όταν πέρυσι τέτοια μέρα η μέση τιμή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης κατ’οίκον ήταν πανελλαδικά στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή κάθε νοικοκυριό κερδίζει 137-252 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

– Παρά την μείωση της τιμής εφέτος, αμείωτο θα παραμείνει το κονδύλι (84 εκατομμύρια ευρώ) για επίδομα που δικαιούνται όσοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Θα επιδοτηθεί το 50% των αγορών τους, δηλαδή έως 64 ή 350 ευρώ, ανάλογα και με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

– Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ήδη φουλάρει τις δεξαμενές τους σε ακόμα χαμηλότερες τιμές πώλησης, αφού οι πωλήσεις παρατάθηκαν μέχρι και τον Μάιο. Τότε πολλοί αγόραζαν  σε τιμές κάτω και από 75 λεπτά το λίτρο! Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καλοκαιρία, για αρκετές περιοχές της χώρας δεν αναμένεται να χρειαστεί να αγοράσουν άμεσα πετρέλαιο.

Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών (μείωση 137-252 ευρώ) και επιδόματος (64-350 ευρώ), οδηγεί σε συνολικό όφελος περίπου 200 – 600 ευρώ, για την αγορά 1.000 ευρώ πετρελαίου θέρμανσης.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αναμένουν πάντως λίγες εβδομάδες ακόμα για να συνεκτιμήσουν την πορεία των παραγγελιών πετρελαίου, πριν αποφασίσουν εάν, πώς, πόσα και σε πόσους άλλους θα μπορέσουν να δώσουν για επίδομα θέρμανσης, ακόμα και αν χρησιμοποιούν άλλες ενεργειακές πηγές αντί το πετρέλαιο (πχ φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ).

Σημειώνεται ότι με βάση και τα περσινά δεδομένα, το επίδομα προκαταβάλλεται και εφέτος. Θα δοθεί εφάπαξ και, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο κατοικίας των νοικοκυριών, θα διαμορφώνεται ως εξής:

–          από 64 έως 250 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά.

–          από 70-275 ευρώ για νοικοκυριά με 1 παιδί.

–          από 77 ως 300 ευρώ για νοικοκυριά με 2 παιδιά.

–          από 83 ως 325 ευρώ για τρίτεκνες οικογένειες.

–          από 90 έως 350 ευρώ για τους πολύτεκνους.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts