ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αιθιοπία οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας για να υποστηρίξουν την ειρήνη

Στη διάρκεια της διήμερης αυτής επίσκεψης που ξεκίνησε σήμερα, την οποία πραγματοποιούν σχεδόν αμέσως μόλις άρχισαν οι αντάρτες του Τιγκράι να καταθέτουν τον βαρύ οπλισμό τους, η Κατρίν Κολονά και η Αναλένα Μπέρμποκ θα έχουν κυρίως συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας προβλέπεται επίσης να επισκεφθούν κέντρο διανομής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για να διαπιστώσουν την υλοποίηση της διανομής ουκρανικής δωρεάς 50.000 τόνων αλευριού στην Αιθιοπία και τη Σομαλία, την μεταφορά του οποίου χρηματοδότησαν το Παρίσι και το Βερολίνο με ποσό ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη.

Μετά τον αδελφοκτόνο πόλεμο δύο ετών, που ανάγκασε σε εκτοπισμό περισσότερους από 2 εκατομμύρια Αιθίοπες και οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα όρια του λιμού, στόχος του Παρισιού και του Βερολίνου είναι “να υποστηρίξουν την διαδικασία ειρήνευσης, τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας και την ανοικοδόμηση”, δηλώνει η Κολονά σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την Γερμανίδα ομόλογό της πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θέλουν επίσης να μεταφέρουν το μήνυμα της ΕΕ, η οποία προτίθεται να δεσμευτεί εκ νέου στην Αιθιοπία υπό τον όρο ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή και ότι ένας μεταβατικός μηχανισμός δικαιοσύνης θα τεθεί σε εφαρμογή.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία, η δρομολόγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ξανάρχισε σταδιακά και οι βασικές υπηρεσίες (ηλεκτροδότηση, τραπεζικός τομέας, μέσα μεταφοράς κλπ) αποκαθίστανται σιγά σιγά.

Ωστόσο κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διάφορα μέρη του Τιγκράι δήλωσαν πρόσφατα στο AFP ότι οι λεηλασίες και οι διώξεις συνεχίζονται στην περιοχή.

Βασικό θέμα που εκκρεμεί: η αποχώρηση του στρατού της Ερυθραίας, ο οποίος προσέφερε αποφασιστική βοήθεια στον στρατό της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η χώρα αυτή, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Τιγκράι δεν ήταν παρούσα στις συνομιλίες της Πρετόρια όπου υπεγράφη η ειρηνευτική συμφωνία στις 2 Νοεμβρίου.

Άλλο σημείο έντασης αποτελεί το τμήμα του δυτικού Τιγκράι στο οποίο έχουν εισβάλει οι δυνάμεις της γειτονικής αιθιοπικής επαρχίας Αμχάρα. Τη γόνιμη αυτή ζώνη, η οποία συνδέεται διοικητικά με το Τιγκράι, διεκδικούν ως “γη των προγόνων” τους οι εθνικιστές Αμχάρα, οι οποίοι την θεωρούν αφορμή πολέμου.

Το Κέρας της Αφρικής και η Αιθιοπία ιδιαίτερα περιλαμβάνονται στους εταίρους που αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ, την ώρα που Κίνα προωθεί τα πιόνια της στην περιοχή, όπως έδειξε η επίσκεψη στις αρχές της εβδομάδας στην Αντίς Αμπέμπα του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξη ανάμεσα στην Αφρικανική Ένωση και την Ευρώπη”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε μήνυμά της στο Twitter.

Η κοινή αυτή επίσκεψη των δύο υπουργών φέρει παράλληλα έναν “πολύ ισχυρό συμβολισμό” καθώς γίνεται πριν από τον εορτασμό στις 22 Ιανουαρίου των 60 χρόνων από την Συνθήκη των Ηλυσίων, που σφράγισε την γαλλογερμανική συμφιλίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας πραγματοποιούν κοινή επίσκεψη στο εξωτερικό: έχουν ήδη γίνει πολλές ακόμη, όπως τον Μάιο του 2016 όταν ο Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέφθηκαν μαζί το Σαχέλ.

The post Στην Αιθιοπία οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας για να υποστηρίξουν την ειρήνη first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS