ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία η μεγάλη επένδυση του Σταύρου Ανδρεάδη στην Θεσσαλονίκη | Προ των πυλών το “μικρό Ελληνικό”

Στην τελική ευθεία εισέρχεται στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, συμφερόντων Σταύρου Ανδρεάδη, για την ανάπτυξη την αξιοποίηση της έκτασης των 82 στρεμμάτων των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη. Ήδη το project χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα «μικρό Ελληνικό» και θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες στα βασικά του κτίρια εμπορικές χρήσης, χρήσης γραφείο, αλλά και φιλοξενίας και τουρισμού, όπως μη εξυπηρετούμενα διαμερίσματα για κατοικίες.

Πιο αναλυτικά, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο συνολικής έκτασης 81,191 στρεμμάτων στην περιοχή «Κεραμείων Αλλατίνη», έγινε ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και εγκρίθηκε και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Το ακίνητο που είναι ιδιοκτησίας της εταιρίας ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ, συμφερόντων Σταύρου Ανδρεάδη, έχει εμβαδόν 81,5 στρ. και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης γνωστής ως «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης». Μετά την καταστροφή των παλαιών εγκαταστάσεων των Κεραμείων Αλλατίνη στην προηγούμενη θέση τους, αρχίζουν στα τέλη της δεκαετίας του ‘30 να κατασκευάζονται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις σε σχέδια του Ελβετού μηχανικού Αλβέρτου Αρτίν. Η διακοπή της λειτουργίας τους τα τελευταία 30 χρόνια και η εγκατάλειψη τους  συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός χώρου επικίνδυνου και υποβαθμισμένου για τις κατοικημένες περιοχές που τον περιβάλλουν. Παρά το ότι χαρακτηρίστηκαν το 2006 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ως ‘’μνημείο’’, επειδή αποτελούν σημαντικό δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, δεν έγινε μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια για την εξυγίανση και αναβάθμιση τους. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων μεγάλο πάρκο πρασίνου, προστασία των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία, βιοκλιματικό σχεδιασμό των νέων κτιρίων και μέγιστη νέα επιτρεπόμενη δόμηση είκοσι εννέα χιλιάδων οκτακοσίων (29.800) τετραγωνικών μέτρων.

Η επένδυση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση που χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό προβλέπει την ανάπτυξη ενός βασικού, υψηλού κτιρίου ενώ στο πολεοδομικό σχέδιο προβλέπονται επιμέρους χρήσεις γης ανά τμήματα της έκτασης. Αυτές είναι κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης και συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή (εξαιρουμένων των κέντρων διασκέδασης και τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην πράξη, θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ενιαίο πάρκο με , όσο το δυνατόν, εκτενέστερο ελεύθερο χώρο πρασίνου, που θα αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και θα συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της άμεσης και ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο σχεδιασμός του προβλέπει την ενοποίηση των προτεινόμενων χώρων πρασίνου με το υφιστάμενο πάρκο Νέας Ελβετίας σε έναν ενιαίο εκτεταμένο χώρο αστικού πρασίνου, που περιλαμβάνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλη βαρύτητα όμως έχει δοθεί και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανάπτυξης και έτσι έχει προβλεφθεί οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτιρίου να ελαχιστοποιούνται με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται κυρίως στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τα υλικά, τις μονώσεις, τις σκιάσεις κ.ά. Παράλληλα θα εφαρμοστεί πιστοποιημένο σύστημα σχεδιασμού και ενεργειακής διαχείρισης ενώ επιδιώκεται η χρήση ΑΠΕ στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας όπως με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων. Τα νέα κτίρια που θα αναπτυχθούν ορίζονται ως κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης ενώ όλοι οι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι.

Ακόμη στα χαρακτηριστικά της επένδυσης περιλαμβάνονται, μέγιστο ποσοστό κάλυψης: είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο σύνολο του ΟΤ. 5, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: εκατό (100) μέτρα., μέγιστος αριθμός ψηλών κτιρίων: δύο (2),Αρτιότητα οικοπέδων: ελάχιστο εμβαδόν: δέκα χιλιάδες (10.000) τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστο πρόσωπο: ογδόντα (80) μέτρα.e shop

The post Στην τελική ευθεία η μεγάλη επένδυση του Σταύρου Ανδρεάδη στην Θεσσαλονίκη | Προ των πυλών το “μικρό Ελληνικό” appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts