ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη της ύφεσης και του πληθωρισμού οι αγορές – «Κοκκίνισαν» οι δείκτες

Ένα μίνι sell – off υπέστη την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά στο χαμηλότερο σημείο από τις 15 Ιουλίου. Οι ευρείες απώλειες προκλήθηκαν από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και κυρίως, την έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμα αναταραχής εξαπλώθηκε σ’ όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό πολλών ετών (άνω του 4,6% το ελληνικό), ενώ το ευρώ κατρακύλησε σε νέο χαμηλό 20ετίας ($0,97). Αρνητικά πρόσημα και στην αγορά εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χρυσός).

Πιο αναλυτικά, στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,39% και διαμορφώθηκε στις 798,11 μονάδες, χάνοντας 19,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (817,61 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 24 μονάδες (από 795,76 έως 819,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 61 εκατομμύρια ευρώ.  

Κύμα πιέσεων, στο -4,6% η εβδομαδιαία μεταβολή

Η Λεωφόρος Αθηνών «μέτρησε» απώλειες της τάξης του 4,6% μέσα στην εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να «χάνει» τα στηρίγματα των 800 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Ιουλίου, κάτι που επιβεβαιώνει την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών και την απροθυμία ανάληψης περιττού ρίσκου.  

Παρόμοια -αν όχι, χειρότερη- είναι η «εικόνα» στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ταλανίζονται από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Federal Reserve, EKT, BoE κ.α.). Η εν λόγω στρατηγική, όμως, η οποία αποσκοπεί στην αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, έχει ένα «βαρύ» τίμημα. Την ανάπτυξη. 

Η σφιχτή νομισματική πολιτική ναι μεν αντιμετωπίζει το κύμα ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι τα «σύννεφα» της επερχόμενης ύφεσης να πυκνώνουν σημαντικά. Η κατάσταση δε, προσλαμβάνει ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση αλλά και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.   

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του -πάντα ευαίσθητου- 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας εκτινάσσεται άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη), φθάνοντας κοντά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου του 2017 – 2018. Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου, εκτοξεύονται στις 256 μονάδες βάσης.   

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το μακρινό 2011. Ας σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος.  

Από την πλευρά του, το ευρώ εμφανίζει πτώση κατά σχεδόν 1% (-0,95%) και κατρακυλάει στο 0,9741 δολάριο, καταρρίπτοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ (το προηγούμενο χαμηλό 20ετίας ήταν το $0,98).  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πλαγιο-καθοδική, με τον Γενικό Δείκτη να υπολείπεται σταθερά του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Οι απώλειες δε, από τις αρχές του έτους καθορίζονται κοντά στο 11%.

«Μαύρη» η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατρακυλάει στο -2,00% και τις 391 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,73%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,51% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,05%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones συρρικνώνεται κατά σχεδόν 400 μονάδες και βουλιάζει στο χαμηλότερο σημείο του έτους. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βάζουν «φρένο» στο ανοδικό σερί και επιστρέφουν στα επίπεδα των 80 δολαρίων, υπό τον φόβο της ύφεσης. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν στο -5,20% και τα 79,15 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent περιορίζονται στο -4,48% και τα 86,41 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -1,70% και τα 1.652 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης 

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα 

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη 

Τα απόρρητα σχέδια της ρωσικής Gazprom – Πώς η Τουρκία θα γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts