ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 150 νεκροί από τις πλημμύρες

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στην Ντέρνα, στις περιοχές του Τζαμπάρ Αλ-Αχνταρ και στα προάστια του Αλ-Μαρζ» στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να λάβουν βοήθεια, καθώς η καταιγίδα Ντάνιελ έπληξε  την ανατολική περιοχή της Λιβύης χθες το απόγευμα και κυρίως τις παραλιακές πόλεις Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την Βεγγάζη όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η περιοχή είχε ήδη πληγεί από κατακλυσμιαίες βροχές εδώ και μερικές ημέρες.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην Ντέρνα, πόλη των 100.000 κατοίκων, που διαρρέεται από ποτάμι.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες, Κυριακή, και σήμερα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί .

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να “αντιμετωπίσουν αμέσως” τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης έχουν χάσει επαφή με εννέα στρατιώτες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη αυτή, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μασούντ.

Η παράλληλη κυβέρνηση της Βεγγάζης κήρυξε την Ντέρνα τόπο φυσικής καταστροφής. Εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δυσπρόσιτες ζώνες, ενώ τα συνεργεία διάσωσης, με την υποστήριξη του στρατού, προσπαθούν να επιχειρήσουν στις πληγείσες περιοχές.

Στα βίντεο κατοίκων των πόλεων της ανατολικής Λιβύης, όπως η Ντέρνα και η Αλ Μπάιντα και μικρότερων κοινοτήτων φαίνονται ολόκληρες συνοικίες θαμμένες στην λάσπη ή πλημμυρισμένες από τα νερά, κατεστραμμένοι δρόμοι και κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα “παράσχουν επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.

The post Στη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 150 νεκροί από τις πλημμύρες first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts