«Στον αφρό» τα σχέδια για τα πλωτά φωτοβολταϊκά (pics)
Στα σχέδια των ελληνικών, αλλά και ξένων ενεργειακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εντάσσονται ολοένα και περισσότερο τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.
Μια σχετικά νέα τεχνολογία ΑΠΕ που γνωρίζει ήδη μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό κατασκευάστηκε το 2007 στην Ιαπωνία, ενώ η πρώτη εμπορική εγκατάσταση έγινε το 2008 στην Καλιφόρνια με ένα σύστημα ισχύος μόλις 175kWp. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μεγάλα projects τόσο στην Ευρώπη και στην Ασία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Έτσι από το 2017 ο κινεζικός κολοσσός Three Gorges New Energy ολοκλήρωσε πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 150 MW στην περιοχή της Huainan, ενώ πέρυσι τα σκήπτρα του μεγαλύτερου τέτοιου project διεθνώς πέρασαν στα χέρια της επίσης κινεζικής Huaneng Power International, που ολοκλήρωσε στην Dezhou Dingzhuang, Floating Solar Farm ισχύος 320 MW.
Η νέα τεχνολογία και οι κινήσεις στην Ελλάδα
Ασφαλώς και αυτή η νέα τεχνολογία εξελίσσεται προσφέροντας πιο αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις. Σε γενικότερο επίπεδο, τα πλωτά φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται στην επιφάνεια κυρίως τεχνητών λιμνών, λιμνών λατομείων και καναλιών άρδευσης, ενώ είναι παρόμοια με τα συμβατικά, με τη διαφορά ότι τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε ένα πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται και το πάρκο συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο.
Στη χώρα μας οι πρώτοι όμιλοι που «είδαν» προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίοι και κατέθεσαν τις πρώτες σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης για έργα 50 MW και 265 MW αντίστοιχα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μάλιστα έχει προχωρήσει στην «ωρίμανση» του ενός έργου ισχύος 103 MW, για την τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, με την ολοκλήρωση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το πάρκο θα καταλαμβάνει περίπου 1.144 στρέμματα της τεχνητής λίμνης, έκταση η οποία αντιστοιχεί στο 5,6% της συνολικής επιφάνειας του ταμιευτήρα στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας, ενώ εκτιμάται ότι θα παράγει σε ετήσια βάση 156.152 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας την έκλυση 150.000 τόνων CO2.
Ο όμιλος έχει στα σκαριά δύο ακόμη πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου, ισχύος 120 MW και Στράτου, ισχύος 42MW, με το σύνολο των σχετικών επενδύσεων να υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ.
Οι κινήσεις της BayWa r.e
Ηχηρό «παρών» στο συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας σκοπεύει να δώσει και ο γερμανικός όμιλος BayWa r.e., ο οποίος ήδη διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, με αφορμή την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταικού πάρκου στην Κ. Ευρώπη, η εταιρεία, με δεδομένη την εμπειρία της, -κατέχοντας ηγετική θέση στον τομέα με 15 πλωτά φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 230 MW-, εξέφρασε την πρόθεσή της «να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία σε περιπτώσεις τεχνητών λιμνών σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου η εγκατάσταση χερσαίων φωτοβολταϊκών έργων παραμένει σε αυτή τη φάση σε χαμηλό επίπεδο». Επομένως αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το έργο στο Grafenwörth της Αυστρίας, εγκατεστημένης ισχύος 24,5 MWp, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σε συνεργασία με τον αυστριακό πάροχο ενέργειας EVN, η BayWa r.e. μέσω της θυγατρικής της ECOwind έθεσε ένα νέο ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.
Το πλωτό αυτό φωτοβολταϊκό, που είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του στην Κεντρική Ευρώπη, προωθεί την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη μονάδα πλωτών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ακολουθώντας τα τρία αντίστοιχα έργα στην Ολλανδία, τα οποία έχουν επίσης κατασκευαστεί από την BayWa r.e..
Το project, έκτασης περίπου 140 στρεμμάτων, εγκαταστάθηκε σε δύο υδάτινα σώματα που είχαν δημιουργηθεί για τη λειτουργία λατομείου εξόρυξης άμμου και χαλικιού. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός αναμένεται να παράγει 26.700 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας τις ηλεκτρικές ανάγκες περίπου 7.500 νοικοκυριών. Το έργο προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, με τα 45.304 φωτοβολταϊκά πλαίσια να εγκαθίστανται μέσα σε μόλις δέκα εβδομάδες.
Το θεσμικό πλαίσιο
Το θεσμικό πλαίσιο που έφερε πέρυσι το ΥΠΕΝ, -στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ-, ενισχύει τη δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών, προβλέποντας και 10 θαλάσσια εγκατεστημένης ισχύος από 0,5 έως 1 MW μεγαβάτ έκαστο.
Πρόκειται για πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση μισθωμένη από το δημόσιο, και θα λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση με 20ετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.
Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων έργων θα γίνεται κατά παρέκκλιση των άλλων καθώς θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χορήγηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ η οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι του συνόλου των αιτημάτων και εντός προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης ακόμα και σε περιοχές όπου τα δίκτυα έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα.
Η χωροθέτηση των πλωτών Φ/Β θα πραγματοποιείται σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΝ.
Η χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων θα παραχωρείται από το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του σταθμού για χρονικό διάστημα 22 ετών.
Στις χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν περιλαμβάνονται ακόμη και ο αιγιαλός, οι δημόσιες γαίες, δασικές εκτάσεις καθώς και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το ύψος του μισθώματος που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα κάθε έτος.
Διαβάστε ακόμη
«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»
Έρευνα: 800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου – Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ (pics)
ΠΗΓΗ NEWMONEY