ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» ξανά η Wall Street – O χειρότερος μήνας για τον Nasdaq από το 2020

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,9% και τις 451 μονάδες, χάνοντας ωστόσο περίπου 1% σε επίπεδο Απριλίου

Απώλειες εμφανίζουν στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ενώ ταυτόχρονα «ζυγίζουν» τις νομισματικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κατά 120 μονάδες ή κατά 0,4% και οπισθοχωρεί στις 33.791 μονάδες. Κατά 0,8% μειώνεται και ο δείκτης S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,7% και τις 12.773 μονάδες. 

Οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον Απρίλιο με σημαντικές μηνιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές κλήθηκαν να διαχειριστούν πολλαπλά εμπόδια, από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό έως την άνοδο της Covid στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ως εκ τούτου, εύλογα, ο Dow Jones χάνει 2,2%, ενώ ο S&P 500 έχει σωρευτικές απώλειες κατά 5,4%. Η μεγαλύτερη ζημιά συναντάται στον Nasdaq, ο οποίος διολισθαίνει κατά 9,5% σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Amazon, η οποία χάνει περίπου 9% εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών του β’ τριμήνου. Υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Apple, η οποία υποχωρεί κατά 1% καθώς τα προβλήματα στην παραγωγή της Κίνας ασκούν αρνητική επίδραση. 

Η ροή δε, των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, με τις Intel και Robinhood να δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, απογοητεύοντας τους επενδυτές. Αμφότερες, εξάλλου, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος (-4% και -9% αντίστοιχα).  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι και σήμερα (έχουν δημοσιευθεί τα μεγέθη του 50% των εταιρειών), σχεδόν το 80% των εταιρειών του S&P 500 εμφάνισε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς.  

Ανοδικά η Ευρώπη 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,9% και τις 451 μονάδες, χάνοντας ωστόσο περίπου 1% σε επίπεδο Απριλίου. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,6% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,4% 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Johnson Matthey εκτοξεύεται άνω του 18%, μετά την απόφαση εξαγοράς του 5,23% από την αμερικανική Standard Industries. Στον αντίποδα, η μετοχή της BE Semiconductor υποχωρεί κατά τουλάχιστον 7,5%, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου.  

Στο επίκεντρο των Ευρωπαίων επενδυτών τίθενται τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία έδειξαν άνοδο στο 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο. Πρόκειται για το 6ο διαδοχικό ιστορικό υψηλό, κάτι που εγείρει προβληματισμό για τον τρόπο δράσης της ΕΚΤ. 

Στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή της, η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η Bank of America έσπευσε να αναθεωρήσει σήμερα τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αρχής γενομένης τον Ιούλιο. Ακόμη δύο γύρους αυξήσεων περιμένει και για το 2023. 

Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 8-9 Ιουνίου, όταν οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής θα παρουσιάσουν τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στη βάση των οποίων θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, επιβραδύνθηκε στο +0,2% από +0,3% το δ’ τρίμηνο του 2021 (σε επίπεδο τριμήνου), δείγμα των πρώτων επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts