ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο… σκοτάδι η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ

Η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ, η οποία απασχολεί το 3,6% της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει ουσιαστικά τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς και τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ.

Έχοντας ανοίξει ξανά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, μόλις τον Ιανουάριο του 2022 και με 41% λιγότερες αφίξεις τουριστών, σε σχέση με το 2019, ο τουριστικός τομέας του Ισραήλ είναι πλέον απίθανο να δει την ανάκαμψη στην οποία ήλπιζε φέτος.

Ο Ben Julius, ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι τελευταίοι έξι μήνες είχαν δείξει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια. Αλλά με περίπου 15.000 τουρίστες που αναμένονταν τον Οκτώβριο, των οποίων τα ταξίδια έχουν πλέον ακυρωθεί, οι προοπτικές για τον τομέα είναι ζοφερές.

Καθώς επίκειται η χερσαία ισραηλινή επίθεση και όλος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας έχει κληθεί να εκκενώσει την περιοχή, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών βοηθά στον επαναπατρισμό των τουριστών που βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει σύσταση “Μην ταξιδεύετε” για τη Γάζα, και “επανεξέταση των ταξιδιών”στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Ειδικότερα, στις 11 Οκτωβρίου 2023, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε την Ταξιδιωτική Σύσταση για το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σε Επίπεδο 3 – “Αναθεώρηση ταξιδιού λόγω τρομοκρατίας και πολιτικών αναταραχών”. Εν τω μεταξύ για τη Γάζα παραμένει στο επίπεδο 4 – “Μην ταξιδεύετε λόγω τρομοκρατίας, εμφύλιων ταραχών και ένοπλων συγκρούσεων”.

Μια σειρά από χώρες μεταφέρουν τους πολίτες τους πίσω στην πατρίδα τους με ειδικές πτήσεις. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει πτήσεις και προσφέρουν στους επιβάτες “πάγωμα” εισιτηρίων ή απαλλαγή από τα εισιτήρια, ενώ ορισμένες, όπως η Korean Air, η Delta και η American Airlines, συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις και τους εταίρους τους για να συνεχίσουν να εκτελούν αποστολές επαναπατρισμού.

Stop στις τουριστικές δραστηριότητες 

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακυρώνουν τις εκδηλώσεις και προσφέρουν επιστροφές χρημάτων. Ιστορικοί, ιεροί και πολιτιστικοί χώροι, καθώς και πάρκα και προστατευόμενα μέρη στη φύση έχουν κλείσει και το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού έχει ενημερώσει ότι κάθε τουριστική δραστηριότητα θα πρέπει να σταματήσει.

Οι ταξιδιώτες στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να παραμείνουν στο πλοίο, οι τουρίστες στα ξενοδοχεία θα πρέπει να παραμείνουν στο εσωτερικό και “Γενικά, παρακαλούμε να παραμείνετε κοντά σε προστατευμένα μέρη και να ενεργείτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού”, αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η Norwegian Jade, η Celestyal και η Royal Caribbean, δεν επισκέπτονται ισραηλινά λιμάνια ή εκτρέπονται σε λιμάνια της Τουρκίας, για παράδειγμα, τερματίζοντας τις κρουαζιέρες νωρίτερα και αποβιβάζοντας τους επιβάτες σε άλλους προορισμούς από τους προγραμματισμένους.

“Πάγωμα” όλων των εκδηλώσεων

Όπως είναι φυσικό, το ημερολόγιο εκδηλώσεων για την περιοχή βρίσκεται σε πλήρη διάλυση. Η εταιρία εκδηλώσεων Live Nation ακυρώνει συναυλίες με επιστροφή χρημάτων, ενώ η UEFA παρακολουθεί την κατάσταση και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τις ομάδες για να επαναπρογραμματίσει τους αγώνες που ακυρώνονται τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων ενός προκριματικού αγώνα για το Euro 2024 και αγώνων του πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών.

Χωρίς προσωπικό και πελάτες οι επιχειρήσεις

Ακόμη και τμήματα του τομέα της φιλοξενίας που παραμένουν θεωρητικά ανοιχτά για επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια, δεν έχουν αρκετούς πελάτες και προσωπικό για να λειτουργήσουν, επειδή ο στρατός έχει καλέσει μεγάλο αριθμό εφέδρων. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στρέφονται στις δράσεις παροχής βοήθειας και ανακούφισης.

“Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε τις οικονομικές απώλειες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποί μας είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, δήλωσε στην Washington Post ο Leon Avigad, ιδρυτής της Brown Hotels.

 

The post Στο… σκοτάδι η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts