ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στυμμένες λεμονόκουπες

Η γεύση ήταν φοβερή, η γυναίκα μου με κοίταζε με αγωνία, αν και υποψιάζομαι προσποιητή, καθώς πολλές φορές της λέω ότι μαγειρεύω καλύτερα…

του Θοδωρή Σαλαντή

Της  χαμογέλασα! Η σούπα είναι το αγαπημένο μου πιάτο! Είτε ως πρώτο, είτε ως κύριο, στο γεύμα ή στο δείπνο! Έστιψε το λεμόνι, και μου το έδωσε. Το έπιασα, το έκλεισα στην χούφτα μου, την κοίταξα, αναζητώντας  το βλέμμα της με την περηφάνια που απαιτεί η σωματική μου ρώμη. Κατόρθωσα να στάξουν άλλες πέντε – έξι σταγόνες. Σημάδεψα τον κάδο απορριμάτων στο ντουλάπι της κουζίνας,  έβαλα και το καλάθι… Αυτή απλά γέλασε! 

Λεμονόκουπες! Στυμμένες λεμονόκουπες. Το διαστροφικό μυαλό μου άρχισε τους συνειρμούς με τους ανθρώπους. Τους χρησιμοποιείς και τους πετάς.  Άντε πάλι, φυσικά για να εξηγηθώ δεν λέω  ότι τέτοιοι είναι, πόσο δε μάλλον ότι αισθάνονται,  δεκάδες συνεργάτες για παράδειγμα του Βασίλη Σεβαστή, στα χρόνια εξουσίας του που κάποια στιγμή αποχώρησαν από τα του  ΣΕΓΑΣ,  ούτε τους ταυτίζω. Απλά πριν ξεκινήσω να τρώω, κοιτάζοντας τα αρχεία από την πρώτη ημέρα που μπήκε στην ομοσπονδία, διαπίστωσα με τρόμο πόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει από διάφορα πόστα, έρχονταν,  έφευγαν. Η μάλλον τους έφερναν, γιατί κανείς δεν βλέπει φως και μπαίνει και μετά  απομακρύνονταν. Δε λέω τους έδιωξαν ή τους παραπέταξαν, αν ήταν ικανοί ή ανίκανοι, αν αισθάνοταν κάποιο φόβο από την παρουσία τους ή  τον προκαλούσαν, όχι δεν κρίνω αυτό. 

Να , τούτες τις ημέρες που σας αποστέλλω το καθημερινό μου σημείωμα-σχόλιο με πήραν σχεδόν όλοι τηλέφωνο. Με κάθε μου «λέγεται ποιος είναι;» ερχόταν στα αυτιά μου και μια συναρπαστική ιστορία περασμένων ετών.  Πόσα έχω να σας γράψω! Πω πω πω! Τόσοι άνθρωποι! Κόντευα να τους ξεχάσω. Μιλάμε για κόσμο που ήταν μαζί του, πριν ακόμη γίνει πρόεδρος αλλά και στα πρώτα του βήματα…

Παρένθεση. Το μυστικό στην σούπα είναι το πιπέρι! Θέλει τόσο, όσο! Λίγο περισσότερο καλύπτει τις υπόλοιπες γευσεις οπότε προσοχή, εκτιμώ ότι κανένα άλλο μπαχαρικό δεν μπορεί να την συνοδέψει. Και να τρώγεται καυτή! Ως αποτελεσμα βέβαια, παραβιάζεται πολλές φορές το savoir vivre καθώς ρουφώντας την κάνω θόρυβο αλλά μπρος στην απόλαυση….

Ξεφύγαμε πάλι…  Το μυστικό στις σχέσεις είναι να ανακαλύπτεις με τους ανθρώπους αυτά που σε ενώνουν. Ο Βασίλης Σεβαστής έμενε προφανώς μαζί τους έως ότου ανακάλυπτε ότι αυτά που τους ένωναν στο μυαλό ήταν και αυτά που τους χώριζαν στην πράξη.  Οι σχέσεις θέλουν, αν δεν απαιτούν, μια ισομέρεια … Άντε πάλι, η φωνή της γυναίκας μου με διαπέρασε και διακόπτει τις σκέψεις μου… «Φάε πιο σιγά άνθρωπέ μου, δεν στο παίρνει κανείς, μην κάνεις λες και είσαι  μοναχοφάης»!

Όλα είναι θέμα ηγεσίας και ικανότητας. Πολλοί άξιοι άνθρωποι μπορεί να στηρίζουν κάποιον και να διαψεύδονται, οπότε αποχωρούν μόνοι τους. Πολλοί μπορεί να μην είναι ικανοί.  Πολλοί άξιοι άνθρωποι επίσης υπερβαίνουν με την αξιοσύνη τους το όριο που επιτρέπει ο αρχηγός, οπότε η αρχαιοελληνική προκρούστεια πρακτική παίρνει το κεφάλι που εξεχει. Είναι αυτό που νεοελληνικά λέμε: «μην χώνεις την μύτη σου εκεί που δεν σε παίρνει» , κράτα ρε άνθρωπε το κεφάλι κάτω από τον τοίχο τι σηκώνεσαι στις μύτες των ποδιών για να δεις τι γίνεται απέναντι….

Ένα δεν μπορώ να καταλάβω. Πως κάποιος μπορεί να επιστρέφει σε αυτόν που θεωρεί ότι τον πρόσβαλλε και τον μείωσε προσωπικά ή επαγγελματικά. Αν το έχει κάνει μια φορά θα το ξανακάνει. Πόσο μάλλον αν το έχει κάνει σε αρκετούς. Πως είναι δυνατόν να σε πλησιάζει κάποιος και να σου ζητά να επιστρέψεις για να τον βοηθήσεις όταν σε έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν; Να, εδώ μπαίνει φιλοσοφικό ερώτημα! Αυτό σκεφτόμουν, και κοιτάζοντας με απλανές βλέμμα την κουζίνα αναφώνησα εύρηκα!

Όλα κρύβονται στη διαφορά της πραγματικής στυμμένης λεμονόκουπας από την μεταφορικά ανθρώπινη. Την μια ποτέ δεν θα σκύψεις στον κάδο της κουζίνας να την ξαναβρείς, ενώ αυτόν που εκμεταλευθηκες και παραπέταξες ίσως  ξαναγυρίσεις όταν τον χρειαστείς. Κι αν ξανάρθει δίπλα σου τότε ναι, είναι λεμονόκουπα και όχι μεταφορικά! Οπότε στην πρώτη στροφή είναι αποδεδειγμένο, τον ξανακατεβάζεις και δικαιολογημένα πια από το τραίνο. Πάει πουθενά το μυαλό σας; Καλησπέρα σας αύριο πάλι…

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts