ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην TUI κατά 1,1 δισ. € | Στα 5,2 εκατ. οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 | Ισχυρή η ζήτηση για το 2022, στην κορυφή η Ελλάδα

Σε αύξηση του κεφαλαίου της κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ προχωράει η TUI προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της, καθώς τα ταξίδια αρχίζουν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης ανέφερε θετικό ρυθμό κρατήσεων για το 4ο τρίμηνο του έτους και 5,2 εκατομμύρια κρατήσεις συνολικά για το Καλοκαίρι του 2021, αυξημένες κατά 1,1 εκατομμύρια από την τελευταία ενημέρωσή του τον Αύγουστο. 

Στην ανακοίνωση του ομίλου αναφέρεται: “Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της TUI αποφάσισε σήμερα, με τη συγκατάθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, αύξηση κεφαλαίου για τη βελτίωση της δομής του ισολογισμού. Η πλήρως αναδομημένη αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα εγγραφής αναμένεται να συγκεντρώσει ακαθάριστα έσοδα περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Για αυτό, θα προσφερθούν 523.520.778 νέες μετοχές σε αναλογία εγγραφής 10:21 (10 νέες μετοχές για κάθε 21 υπάρχουσες)”.

“Μετά τον μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών περιοχών και την επανεκκίνηση του Τουρισμού, τους τελευταίους μήνες, τώρα εστιάζουμε στην αναχρηματοδότηση και τη μείωση της χρήσης κρατικών δανείων. Θέλουμε, μπορούμε και θα βρούμε τον δρόμο της επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, δουλεύοντας ατελείωτα. Η “νέα” TUI θα είναι πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική. Αλλά θα συνεχίσει να θέτει πρότυπα στον τουρισμό, στην ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Fritz Jοussen.

money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Unifirm Limited της οικογένειας Mordashov υποστηρίζει τη στρατηγική και, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της TUI, έχει αναλάβει να ασκήσει όλα τα δικαιώματα εγγραφής που αποδίδονται στη συμμετοχή της στο 32% και να εγγραφεί ανάλογα στις νέες μετοχές. σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Το υπόλοιπο της αύξησης κεφαλαίου αναλαμβάνεται πλήρως με τις Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank και HSBC να ενεργούν ως Κοινοί Παγκόσμιοι Συντονιστές και Ανάδοχοι και οι COMMERZBANK, Landesbank Baden-Württemberg και Natixis ως Ανάδοχοι.

Η TUI σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα της αύξησης κεφαλαίου για να μειώσει το κόστος τόκων και το καθαρό χρέος, μειώνοντας τα τρέχοντα σχέδιά της στο πλαίσιο των εγκαταστάσεων της KFW.

Οι τρέχουσες αναλήψεις στο πλαίσιο της διευκόλυνσης μετρητών (RCF) θα μειωθούν κατά τα υπόλοιπα καθαρά έσοδα περίπου 724,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 762,0 εκατ. ευρώ. Από τις 4 Οκτωβρίου 2021, το σύνολο των μετρητών και των διαθέσιμων διευκολύνσεων της TUI ανέρχεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο περισσότερο από τον Αύγουστο του 2021. Συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την αύξηση κεφαλαίου, το σύνολο των μετρητών και των διαθέσιμων διευκολύνσεων ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Η αύξηση κεφαλαίου θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, την ταχεία αποπληρωμή των κρατικών δανείων. Η βελτιωμένη δομή κεφαλαίου δημιουργεί μια σταθερή βάση και μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε ακόμη καλύτερα τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάκαμψη του κλάδου. Είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επωφεληθούμε από την πλήρη επιστροφή του τουρισμού”, είπε ο Fritz Joussen.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έντονες βελτιωτικές τάσεις παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες με κρατήσεις στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες ειδικότερα, πολύ πάνω από τα επίπεδα του Καλοκαιριού του 2019, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των πελατών από τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές αγορές, με βελτίωση του συντελεστή φόρτωσης τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από την αναχώρηση.

Σύμφωνα με την TUI, πάνω από 2,6 εκατομμύρια πελάτες αναχώρησαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τους 1,3 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδεψαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Οι χειμερινές κρατήσεις βρίσκονται στο 54% των επιπέδων του 2018-19. “Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να έχουν πλέον αρθεί σε μεγάλο βαθμό για χειμερινούς προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων στις βασικές αγορές μας και υποστηριζόμενοι από τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένουμε μια ευρύτερη επιστροφή στα διεθνή ταξίδια αυτό το χειμώνα. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η χωρητικότητα θα είναι σημαντικά καλύτερη από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο 2020-21 και σε αυτό το στάδιο σχεδιάζουμε να λειτουργήσουμε μεταξύ 60% και 80% ενός κανονικού προγράμματος, με τους προορισμούς μακρινών αποστάσεων να αναμένεται να ανακάμψουν πιο αργά. Οι πιο δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί περιλαμβάνουν τα Κανάρια Νησιά, την ηπειρωτική Ισπανία, την Αίγυπτο και το Πράσινο Ακρωτήριο”, επισημαίνει η TUI στην ανακοίνωσή της.

Για το Καλοκαίρι του 2022, ο tour operator έχει, ήδη, 1,6 εκατομμύρια κρατήσεις, αυξημένες κατά 54%, έναντι των κρατήσεων που υπήρχαν για το καλοκαίρι του 2019 την ίδια περίοδο, με την Τουρκία, τη Φλόριντα, την Ελλάδα και την Κύπρο να αποτελούν τους  πιο δημοφιλείς προορισμούς, προς το παρόν.

Βασιζόμενη σε αυτές τις ενδείξεις η TUI πιστεύει ότι ο όγκος των τουριστών το Καλοκαίρι του 2022 πιθανότατα να ανακάμψει κοντά στα επίπεδα του Καλοκαιριού του 2019.

Όπως σημειώνει η TUI, “Η ζήτηση υπάρχει. Όπου αριούν οι κυβερνητικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, βιώνουμε αμέσως την ταχεία επιστροφή των τουριστικών δραστηριοτήτων και τις υψηλότερες κρατήσεις των πελατών για τα ταξίδια τους. Στη Γερμανία και τις ευρωπαϊκές ηπειρωτικές αγορές, αυτή η εξέλιξη παρατηρείται όλο το Καλοκαίρι του 2021. Στην Αγγλία, αυτό συνέβη έντονα μετά την άρση των προηγούμενων εκτεταμένων περιορισμών, τις τελευταίες εβδομάδες”.

Περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου μπορείτε να βρείτε στη λεπτομερή κανονιστική έκθεση, ΕΔΩ

ΠΗΓΗ money-tourism.gr