ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία-έκπληξη: Κομισιόν και Μπιλ Γκέιτς σχεδιάζουν επενδύσεις $1 δισ. – Τι αφορούν

Για την μεγαλύτερη πρόκληση καινοτομίας παγκοσμίως έκανε λόγο ο Μπιλ Γκέιτς – Τι δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντε Λάϊεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Μπιλ Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων για «καθαρές» τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιώσιμα καύσιμα.

Η Επιτροπή και το “Breakthrough Energy Catalyst”, ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Γκέιτς, φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια το διάστημα 2022-2026 για την κατασκευή μεγάλων έργων που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στο διοξείδιο του άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν. Η συνεργασία θα αφορά επίσης στην άμεση μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας.

«Η απο-ανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση καινοτομίας παγκοσμίως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γκέιτς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ. «Η Ευρώπη θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, έχοντας εγκαίρως και με συνέπεια δεσμευτεί για το κλίμα, παράλληλα με τη μακροχρόνια ηγετική της θέση στην επιστήμη, τη μηχανική και την τεχνολογία».

Η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την κλιματική αλλαγή όπως αυτοί αποτυπώνονται στην Πράσινη Συμφωνία. Η συμφωνία των στοχεύει σε τεχνολογίες που επιβεβαιωμένα μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αλλά παραμένουν πολύ ακριβές γαι να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα.

Η στήριξη των έργων θα γίνει με χρηματοδοτικά εργαλεία και επιχορηγήσεων, ανέφερε η Επιτροπή. Το μερίδιο χρηματοδότησης της ΕΕ θα προέλθει από το πρόγραμμα «Horizon Europe» και το Ταμείο Καινοτομίας, που χρηματοδοτούνται από την πώληση δικαιωμάτων άνθρακα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών του μπλοκ.

«Το πρόγραμμα Breakthrough Energy Catalyst θα κινητοποιήσει ισοδύναμα ιδιωτικά κεφάλαια και πόρους για τη χρηματοδότηση των επιλεγμένων έργων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντε Λάϊεν και πρτόσθεσε ότι «η συνεργασία θα είναι “ανοικτή” σε εθνικές επενδύσεις από κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του InvestEU ή σε επίπεδο έργου».

Διαβάστε ακόμα:

Προσοχή: Μπορεί να «εξαφανιστεί» το κρέας από το τραπέζι μας λόγω… χάκερ

Τουρισμός για όλους: Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές – Οδηγός για αιτήσεις, vouchers

Επίδομα παιδιού: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις – Πώς υποβάλλονται, ποιοι οι δικαιούχοι

ΠΗΓΗ NEWMONEY