ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζει να χάνει τους αθλητές της η Κούβα

Μία μεγάλη αποχώρηση αθλητών αντιμετωπίζει η Κούβα καθώς και άλλοι αθλητές αυτομολούν, θέλοντας να αλλάξουν αθλητική ταυτότητα και να συνεχίσουν τον στίβο με διαφορετικό εθνόσημο αφού η πατρίδα τους δεν τους στηρίζει.

Το παράδειγμα των Ορλάντο Ορτέγκα (110μ με εμπόδια), Πάμπλο Πιτσάρδο (τριπλούν), Αλέξις Κοπέγιο (τριπλούν) και Γιασμάνι Κοπέγιο (400μ εμμπόδια) ακολουθούν, όπως φαίνεται, κι άλλοι αθλητές από την Κούβα. Η κακή διοίκηση σε συνδυασμό με την επίσης κακή διαχείριση των οικονομικών στην ομοσπονδία στίβου της Κούβας έχει οδηγήσει αρκετούς να μένουν χωρίς αγώνες (!) ενώ προπονούνται σε μη κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς κάποια βοήθεια. Πολλοί αθλητές δεν αγωνίζονται ποτέ διεθνώς ακόμη και σε αγώνες πιο χαμηλού επιπέδου ή εύκολα προσβάσιμους, ορισμένα αγωνίσματα φτάνουν πια να χάνουν τον τεχνικό τους χαρακτήρα λόγω της μεθοδολογίας της προπόνησης ενώ δεν υπάρχουν σύλλογοι για την εκπροσώπηση των αθλητών, όπως συνηθίζεται. Σύμφωνα με τις αναφορές, υπάρχουν σπρίντερ που έτρεξαν τα 100μ σε χρόνο καλύτερο των 10″ όμως η προοπτική της ομάδας σκυταλοδρομίας δεν υπάρχει πια.

Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες τις Κούβας για διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο νεαρός τριπλουνίστας Τζόρνταν Αλεχάντρο Ντίαζ (17.49μ), έχει φύγει από την Κούβα από τον Ιούλιο και βρίσκεται ήδη στην Ισπανία. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Κ18 του 2017 και χρυσός στους Ολυμπιακούς νέων του Μπουένος Άιρες έχει αυτομολήσει πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο (και έτσι είχε μπει πήρε την πρόκριση ο δικός μας Δημήτρης Τσιάμης που βρισκόταν εκτός πρόκρισης για μόλις μία θέση). Ακόμη ένας τριπλουνίστας αυτομόλησε καθώς ο Άντι Ντίαζ (17.63μ), που μέχρι και το καλοκαίρι πρωταγωνιστούσε σε εγχώρια πρωταθλήματα, αποφάσισε να φύγει.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr