ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχολεία: Πώς φτάσαμε στην απόφαση να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά

Πότε θα ξαναλειτπυργήσουν δια ζώσης Γυμνάσια και Λύκεια

Πρώτα ανοίγουν τα δημοτικά και μετά η Γ΄ Λυκείου σύμφωνα με το σχέδιο που προκρίνουν οι επιδημιολόγοι που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα.

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά ενώ εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις του λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας ενόψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όταν δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η διδασκαλία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του ετοιμάζεται για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων υπό τις καλύτερες προυποθέσεις αλλά και των γυμνασίων και λυκείων, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄λυκείου.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Μετά τη θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στη διαδικτυακή σύσκεψη χθες, με την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε: Τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων για όσους την έλαβαν – Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ

Ανασχηματισμός: Τα φτερά του Σκρέκα και ο πολυεθνικός δάκτυλος υπέρ Θεοχάρη

Τηλεργασία: Επιπλέον παροχές και διετή προστασία από απολύσεις ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts