ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής για Brexit: Συνέχεια στις συζητήσεις μεν, προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο δε (upd)

Επιδίωξη συμφωνίας για το Brexit αλλά όχι με κάθε κόστος -Ενωμένη και αποφασισμένη δηλώνει η ΕΕ- Αύριο στην ατζέντα η Τουρκία μετά από αίτημα Μητσοτάκη

Tην αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπάρνιερ και την προσέγγισή του εξέφρασαν οι ηγέτες των 27 κρατών -μελών μετά τις συζητήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

«Οποιαδήποτε συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση θα πρέπει να σέβεται στην εντολή μας, ιδίως όσον αφορά τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, αλιείας και διακυβέρνησης. Σε αυτά τα θέματα, μας ανησυχεί η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε 100% ενωμένοι και εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξή μας στον επικεφαλής διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Καλούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. ”

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά όπως τόνισε «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε τη φράση που τόνισαν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ για το Brexit: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα». Η ΕΕ «θα παραμείνει ήρεμη, ενωμένη και αποφασισμένη», δήλωσε ο πρώην Γάλλος υπουργός.

Όπως μεταδίδει το Politico επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, στα συμπεράσματά της Συνόδου οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και δηλώνουν ότι σαφώς προτιμούν την επίτευξη συμφωνίας, αλλά θα παραμείνουν ενωμένοι υπερασπιζόμενοι τις «κόκκινες γραμμές» της ΕΕ. Όπως είπε ο ίδιος είναι πλέον γνωστό ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές περιλαμβάνουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διαχείριση των νέων κανόνων.

Παράλληλα οι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέχεια της βραδιάς,το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιμείνει στην απειλή του του (από την οποία είχε φανεί ότι υπαναχώρησε τις τελευταίες μέρες) να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τη σημερινή συνάντηση ή να επιτρέψει στους διαπραγματευτές του να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι ηγέτες κάνουν διάλειμμα ενώ αναμέται να ξενικήσει η συνέντευξη Τύπου για το Brexit

Οι ηγέτες συζητούν το Brexit χωρίς κινητά, υπό τον φόβο της… MI6

Χωρίς τα κινητά τους τηλέφωνα και τα τάμπλετ τους οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συζητούν για τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για την επίτευξη εμπορική συμφωνίας μετά το Brexit με το Politico να αποδίδει τα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης στο φόβο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙ6).

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ ζήτησε από τους ηγέτες να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet τους – προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστευτική φύση των συζητήσεων των ηγετών από τα αδιάκριτα αυτιά της MI6 (βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών).

Όπως αναφέρει το Politico οι συσκευές των ηγετών τοποθετήθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτηρίου Europa και το κλειδί κάθε ντουλαπιού παραδόθηκε τότε προσωπικά σε κάθε αρχηγό. «Μπορούν να βγουν από το δωμάτιο φυσικά αν θέλουν να κάνουν κάποια επείγουσα κλήση», αναφέρει πηγή που επικαλείται το Politico και προσθέτει “Αλλά δεν μπορούν να φέρουν το κινητό τους τηλέφωνο στο δωμάτιο όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit.”

Brexit και κορωνοϊός στη σημερινή ημέρα της Συνόδου Κορυφής

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit καθώς και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει την ήπειρο κυριαρχούν στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα.

Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα των συζητήσεων όμως όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από αίτημά του θα συμπεριληφθεί προς συζήτηση στην αυριανή ατζέντα.

Επιπλέον οι ηγέτες των 27 κρατών μελών του μπλοκ θα συζητήσουν τον στόχο επίτευξης μεγαλύτερων μειώσεων εκπομπών καυσαερίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ασχοληθούν με θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Αφρική.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ παρίσταται στις συζητήσεις όμως η Πρόεδρος της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να τεθεί εκ νέου σε καραντίνα καθώς μέλος του γραφείου της διαγνώστηκε θετικό στον ιό, πριν πραγματοποιήσει την παρουσίασή της στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένας από τους ηγέτες που δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι το μπλοκ δεν προτίθεται να επιδιώξει συμφωνία με όποιο κόστος με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είπε ο Μακρόν εάν «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία… είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Μιλώντας για τη σύνοδο κορυφής, ο Μακρόν επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αλιείας, το οποίο ήταν ένα από τα εμπόδια στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι ψαράδες μας δεν πρέπει να θυσιαστούν εξαιτίας του Brexit», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα. «Δεν επιλέξαμε εμείς το Brexit, είναι η επιλογή του βρετανικού λαού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts