ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Μέσα στον Νοέμβριο όλα έτοιμα για τα φθηνά δάνεια

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Πότε ξεκινά το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, με δανειακά κεφάλαια 12,8 δισ. ευρώ και με επιτόκιο από 0% έως μόλις 1% για όσους σπεύσουν να ενταχθούν

Πρόσβαση στα προνομιακά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν οι επιχειρήσεις από Νοέμβριο και μετά.

Ως τα μέσα του μήνα θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, με δανειακά κεφάλαια 12,8 δισ. ευρώ και με επιτόκιο από 0% έως μόλις 1% για όσους σπεύσουν να ενταχθούν.

Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή τρεις συστημικές εμπορικές τράπεζες και εντός των ημερών αναμένεται και η τέταρτη. Αμεσα εκδίδεται υπουργική απόφαση που ρυθμίζει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και ξεκαθαρίζει ότι κρατικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τέτοια δάνεια.

Σε περίπου 15 ημέρες θα βγει και πρόσκληση για το νέο Μητρώο Ορκωτών Ελεγκτών που θα πιστοποιούν τις επενδύσεις που έγιναν με τα δάνεια αυτά.

Τότε θα πέσουν οι τελικές υπογραφές κυβέρνησης και τραπεζών, οι οποίες θα σημάνουν προσκλητήριο για τα νέα δάνεια.

Πόσα και για ποιους

Προϋποθέσεις για να φτάσουν στην πηγή των χρηματοδοτήσεων είναι:

■ Να έχουν επενδυτικά σχέδια. Δεν πρόκειται για νέτα-σκέτα δάνεια κίνησης επιχειρήσεων, αλλά χρηματοδότηση επενδύσεων. Στο πλαίσιο των επενδύσεων, πάντως, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και δάνειο κίνησης για τα πρώτα έξοδα.
■ Να πληρούν βασικά στοιχεία τραπεζικής δανειοδότησης. Ωστόσο, ακόμα και επιχείρηση με κακή οικονομική κατάσταση (αξιολόγηση CCC και κάτω) μπορεί να δανείζεται από κράτος με 0,4%-0,65% αν παρέχει υψηλές ή συνήθεις εξασφαλίσεις και μόλις 1% χωρίς καν εξασφαλίσεις. Το ίδιο ισχύει και για νέες (start-up) επιχειρήσεις χωρίς καμία εξασφάλιση.

Για όσους πληρούν τα παραπάνω, γίνεται πλέον αρκετά πιο εύκολο να καταστούν επιλέξιμοι.

Τα κλειδιά που θα ανοίξουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων για περισσότερους είναι:

1 Μειώνεται σε μόλις 15% των εσόδων της τελευταίας τριετίας από εξαγωγές το κριτήριο της εξωστρέφειας της επένδυσης (αντί 20% που σχεδιαζόταν να ισχύσει).

2 Επενδύσεις τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών (τουλάχιστον 5 ανεξάρτητων) γίνονται αυτομάτως επιλέξιμες.

3 Οποιαδήποτε δραστηριότητα εμφανίζει εισπράξεις (έσοδα) με POS από κάρτες του εξωτερικού, σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου, είναι επιλέξιμες!

Πρόκειται για μια καινοτομία την οποία συνέλαβε και εισήγαγε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης: παρακάμπτει πλήρως τους Κωδικούς Δραστηριότητος (ΚΑΔ) που έχουν δηλωθεί στην Εφορία και ενισχύονται μικρομεσαίοι ως εξαγωγικοί, αδιάφορα από το επάγγελμα που ασκούν (π.χ. ταξί, ζαχαροπλαστείο, μίνι μάρκετ, υπηρεσίες καθαρισμού ή ψυχαγωγίας, γενικό εμπόριο κ.λπ.) εάν και εφόσον δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζών του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη

Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών

Μπαράζ εταιρικών ομολόγων και νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (πίνακας)

Μύκονος: Στα 128 στρέμματα αυξάνουν οι ιδιοκτησίες της «Εκτακτον» που βγαίνουν στο σφυρί

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts