ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό | Κερδισμένο το ταξιδιωτικό κοινό

Με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να υπολείπονται έναντι του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς η αγορά συνεχίζει την ανάκαμψη μετά τον Covid-19, οι κερδισμένοι είναι σίγουρα οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την κίνηση δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς βρίσκονται μόλις 3,6% κάτω από την κορύφωση του 2019. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν παρά το πληθωριστικό περιβάλλον, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ιουνίου, όπου οι μέσοι αεροπορικοί ναύλοι στην Ευρώπη ήταν περίπου 16% υψηλότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυτό υπολείπεται του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή για την ΕΕ, ο οποίος τον Ιούνιο ήταν 20% πάνω από τον προ-πανδημικό δείκτη.

“Τα ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν δυναμικά και είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν το σημείο αναφοράς του 2019 το 2024. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς αερομεταφορών συγκρατεί τον πληθωρισμό των αεροπορικών ναύλων στο 16% – τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις αυξήσεις που έχουμε δει στον ευρύτερο δείκτη τιμών καταναλωτή. Λαμβάνοντας υπόψη την ακραία αστάθεια των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών και τις αυξήσεις στους μισθούς του εργατικού δυναμικού, αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχώς αυξανόμενες χρεώσεις που προωθούνται από τους προμηθευτές των υπηρεσιών υποδομής μας”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Πρόσφατα η βρετανική ΥΠΑ ενέκρινε αύξηση 56% στα τέλη του Heathrow του Λονδίνου και αύξηση 26% για την NATS, τον πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά την ανεπάρκεια των υπηρεσιών της αυτό το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, το οποίο επίσης παρουσίασε αδυναμίες στην παροχή υπηρεσιών, έλαβε αύξηση 37%.

Σύμφωνα με την IATA, οι ρυθμιστικές αρχές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες ο ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιριών μπόρεσε να ευδοκιμήσει.

“Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να πάρουν τα εύσημα για την εξασφάλιση μιας ελαφριάς ρύθμισης για τους καταναλωτές, η οποία επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρίες να δημιουργήσουν τεράστιες επιλογές και ευελιξία για τους καταναλωτές με την αποσύνδεση του ταξιδιωτικού πακέτου. Και ο ευρωπαϊκός κανονισμός χρονοθυρίδων δημιούργησε μια ισορροπία μεταξύ σταθερών χρονοδιαγραμμάτων, αυξάνοντας παράλληλα την προσβασιμότητα για τις νεοεισερχόμενες αεροπορικές εταιρίες”, επισημαίνει η Ένωση.

Είναι εξίσου σημαντικό για τις ρυθμιστικές αρχές να αναγνωρίζουν πού θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού. Δύο βασικοί τομείς είναι οι εξής:

-Αυστηρότερη ρύθμιση των μονοπωλιακών παρόχων υποδομής, ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις.
-Μεταρρύθμιση του κανονισμού για την προστασία των καταναλωτών ΕΕ261, ώστε να διασφαλιστεί η πιο συνεπής εφαρμογή των στόχων του και η πιο δίκαιη κατανομή της ευθύνης σε όλη την αλυσίδα αξίας των αερομεταφορών.

“Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς αερομεταφορών επιφέρει ακόμη πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Οι καταναλωτές θα το διαπιστώσουν αυτό έχοντας περισσότερα δρομολόγια και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες για να επιλέξουν. Συνολικά, πέρυσι ιδρύθηκαν 20 νέες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι μια πιο ανταγωνιστική αγορά αερομεταφορών θα καταστήσει την Ευρώπη ένα πιο ανταγωνιστικό μέρος για επιχειρηματικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο κ. Walsh.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα στην εκδήλωση Wings of Change Europe (WOCE), που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, με κύριο χορηγό την KLM, το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου.

Το WOCE είναι μια εμβληματική εκδήλωση του κλάδου για την Ευρώπη, όπου ηγέτες της αεροπορίας, ρυθμιστικές αρχές και ειδικοί επί του θέματος συναντώνται για να συζητήσουν τα κορυφαία ζητήματα των αερομεταφορών.

 

The post Τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό | Κερδισμένο το ταξιδιωτικό κοινό appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts