Τα ελληνικά ομόλογα πλησιάζουν τα επίπεδα της Ισπανίας – Οι θετικές προσδοκίες ρίχνουν τις αποδόσεις στο 3,9%
Σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% βρίσκεται η απόδοση στα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν για την τελευταία ετυμηγορία του έτους από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Με τους Standard & Poor’s και DBRS να έχουν ήδη επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και τον «αυστηρό» Moody’s να προχωρά σε διπλή αναβάθμιση, θέτοντας τα ελληνικά ομόλογα σε απόστασης – αναπνοής από το investment grade, τώρα οι αναλυτές στρέφουν το βλέμμα στο report του Fitch, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την 1η Δεκεμβρίου.
Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους (μαζί με S&P και Moody’s), θα φέρει το ελληνικό ομόλογο ξανά στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά μετά τις μαζικές και διαδοχικές υποβαθμίσεις της περιόδου 2009 – 2011.
Ταυτόχρονα, μια τέτοια ευχάριστη εξέλιξη θα «ανοίξει» την πόρτα σε ακόμη περισσότερα ξένα θεσμικά funds, τα οποία λόγω καταστατικού επιτρέπεται να επενδύουν αποκλειστικά σε investment grade τίτλους, βελτιώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού της χώρας.
Αυτήν την στιγμή, από τους συνολικά τέσσερις διεθνούς οίκους, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι από το ευρωσύστημα, δύο αξιολογούν ως επενδύσιμα τα ελληνικά ομόλογα (DBRS, S&P) και ακόμη δύο αξιολογούν ως μη επενδύσιμα τα ελληνικά ομόλογα (Moody’s, Fitch).
Εάν την 1η Δεκεμβρίου ο Fitch προχωρήσει στην αναμενόμενη αναβάθμιση, τότε η αναλογία θα βελτιωθεί σε 3-1 αντί του σημερινού 2-2. Κι αυτό, εύλογα, θα καταστήσει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους από σαφώς περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων.
Στο 3,9% η απόδοση
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας βρίσκεται στο 3,9%, σημειώνοντας πτώση κατά 7,6 μονάδων βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Μάλιστα, το 3,9% αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα υψηλά του 4,5% ή του 5%.
Την ίδια στιγμή, τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων (δηλαδή η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) υποχωρούν στην περιοχή των 120 μονάδων βάσης, την ώρα που τα ιταλικά spreads ξεπερνούν τις 180 μονάδες βάσης και τα ισπανικά spreads βρίσκονται άνω των 100 μονάδων βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι αισθητά χαμηλότερες των ιταλικών (4,5%), ενώ βρίσκονται σε απόσταση – αναπνοής από τις ισπανικές (3,75%).
Ο ρόλος των επιτοκίων
Φυσικά, στο βελτιωμένο κλίμα των ελληνικών ομολόγων, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να ολοκληρώσουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Εν ολίγοις, να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες οδηγούν σε ενίσχυση του κόστους δανεισμού.
Οι επενδυτές, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, έχουν μια καλύτερη ορατότητα για το χρονοδιάγραμμα λήξης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης, ο οποίος είναι ο επιθετικότερος των τελευταίων 40 ετών.
Κι αυτό, πλέον, ανοίγει σταδιακά το κύκλο συζήτησης για το πότε ακριβώς θα ακολουθήσουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων, δηλαδή η λεγόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία κατά παράδοση ευνοεί τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου και βελτιώνει τις ομολογιακές αποδόσεις.
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές, παρά την παραπάνω αισιοδοξία, αναγνωρίζουν ότι οι πρώτες μειώσεις δεν αναμένεται να επέλθουν πριν το β’ τρίμηνο του 2024, με ορισμένους μάλιστα να μεταθέτουν την πρόβλεψη ακόμη και στο γ’ τρίμηνο του 2024.
Διαβάστε ακόμα
UBS: Προβλέπει περικοπές-μαμούθ των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2024 (διάγραμμα)
Διαμάντια: Πώς ο μεγαλύτερος παραγωγός τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν ακριβά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY