ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα οικονομικά μεγέθη που ωθούν την Attica Bank στην κρατικοποίηση

«Καμπανάκι» οι ζημιές – ρεκόρ, η μείωση στο μισό των ιδίων κεφαλαίων και ο υψηλός δείκτης «κόκκινων» δανείων – Στα 421 εκατ. ευρώ ο αναβαλλόμενος φόρος που θα μετατραπεί σε ισόποση αξία μετοχών υπέρ του ΤΧΣ

Στις… αγκάλες του Δημοσίου περνά η Attica Bank, με την ενεργοποίηση των διατάξεων του Νόμου Χαρδούβελη και την ιδιωτικοποίηση – σε δεύτερο χρόνο – με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα την Μεγάλη Τετάρτη «μαρτυρούν» την ανάγκη της κρατικοποίησης και συγκεκριμένα:

  • Οι ζημίες για το σύνολο του 2020 «άγγιξαν» τα 306 εκατ. ευρώ έναντι κερδών περίπου πέντε εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.
  • Η τράπεζα ανέλαβε προβλέψεις, ύψους 286 εκατ. ευρώ, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Τα ίδια κεφάλαιά της μειώθηκαν σχεδόν στο μισό μέσα σε έναν χρόνο (από 494 εκατ. ευρώ το 2019 σε περίπου 207 εκατ. ευρώ πέρυσι).
  • Ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώθηκε σε 421 εκατ. ευρώ, ποσό, το οποίο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα μετατραπεί σε ισόποση αξία μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 41,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 8,2%. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης «Ωμέγα», ωστόσο και την ένταξη του senior note στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», ο δείκτης NPE θα πέσει σε λιγότερο από 1% σε pro forma επίπεδο, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023.

Τον Σεπτέμβριο τα νεώτερα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί – για την 1η του μηνός – να πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC σηματοδοτεί την μεταβολή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων της τράπεζας σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Η Attica Bank, λοιπόν, οφείλει να σχηματίσει ειδικό αποθεματικό και να εκδώσει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – ‘warrants’) στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (‘call option’) των δικαιωμάτων μετατροπής. Σε περίπτωση μη άσκησης των δικαιωμάτων, αυτά μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (‘dilution’) των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς. Όσον αφορά στο συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της τράπεζας, αυτό υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης, ενώ για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του επίμαχου μηχανισμού απαιτείται έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Η στρατηγική για την περίοδο 2021 – 2023

Η στρατηγική της Attica Bank για την περίοδο 2021 – 2023, συνοψίζεται στα κάτωθι σημεία:

  • Στο διπλασιασμό του ενεργητικού της τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος ενός έργου, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.
  • Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs.
  • Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η τράπεζα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως η επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τις εταιρίες του Ομίλου Interamerican.
  • Στον, πρακτικά, μηδενισμό των «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη σταθερά κάτω από 4%.
  • Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειές της για την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς τους πελάτες της υπηρεσιών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη:

Στη δίνη διπλής ύφεσης η Ευρωζώνη – Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης

Οι «μεγάλοι» της ένδυσης που ετοιμάζονται να σαρώσουν την αγορά

Οι τρεις σταρ του Bitcoin προκαλούν: Η εξόρυξή του κάνει… καλό στον πλανήτη

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts