ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα slots “επιστρατεύονται” για την αποτροπή ακυρώσεων πτήσεων στα βρετανικά αεροδρόμια | Συναινεί η αγορά

Τα slots φαίνεται να είναι το “χαρτί” της βρετανικής κυβέρνησης για την αποτροπή ακυρώσεων πτήσεων στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Johnson ανακοίνωσε μια εφάπαξ “αμνηστία” στους κανόνες των χρονοθυρίδων αεροδρομίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρίες να προσφέρουν ένα “ρεαλιστικό θερινό πρόγραμμα”, που ελαχιστοποιεί την αναστάτωση.

Οι υπουργοί Μεταφορών, Grant Shapps, και Αεροπορίας, Robert Courts, δήλωσαν ότι αυτή η πολιτική είναι “ένα εξαιρετικό μέτρο”, ενώ η βιομηχανία σημειώνει πρόοδο στην πρόσληψη των απαραίτητων εργαζομένων.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέφεραν ότι οι καταναλωτές παραμένουν νευρικοί σχετικά με τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου, εν μέσω φόβων για ελλείψεις προσωπικού και ακυρώσεις πτήσεων.

Οι αεροπορικές εταιρίες θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν τις θέσεις απογείωσης και προσγείωσης πριν από την καλοκαιρινή αιχμή, σε μια προσπάθεια βοήθειας προκειμένου να σχεδιάσουν ένα χρονοδιάγραμμα παραδοτέων και να αποφύγουν τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι τα slots είναι εμπορικά περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας και οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να τα χρησιμοποιούν ορισμένες φορές κάθε σεζόν προκειμένου να τα διατηρήσουν.

Η κυβέρνηση θα δώσει τώρα στις αεροπορικές εταιρείες ένα σύντομο “παράθυρο” για να παραδώσουν χρονοθυρίδες για την υπόλοιπη θερινή περίοδο που δεν είναι βέβαιες ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

“Αυτό θα βοηθήσει τους επιβάτες να βρουν εναλλακτικές λύσεις εκ των προτέρων, αντί να αντιμετωπίσουν τις ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα και των διακοπών του εξαμήνου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Με την επιφύλαξη της κοινοβουλευτικής έγκρισης, το μέτρο εκμεταλλεύεται τη νέα μας ελευθερία να ορίζουμε τους δικούς μας κανόνες για τα slots μετά την αποχώρηση από την ΕΕ και έρχεται αφότου ο υπουργός Μεταφορών και ο υπουργός Αεροπορίας προέτρεψαν τη βιομηχανία να αναπτύξει ένα παραδοτέο και ρεαλιστικό καλοκαιρινό πρόγραμμα”.

“Η σημερινή ανακοίνωση στοχεύει να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρίες να παρέχουν βεβαιότητα στους επιβάτες και να διασφαλίσουν ότι οι επόμενοι μήνες θα εξελιχθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά”, είπε ο κ. Shapps.

Ο κ. Courts δήλωσε από την πλευρά του ότι η ανακοίνωση ακολουθεί τις συζητήσεις που ο ίδιος και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν κάνει με τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρίες.

Η αγορά υποστηρίζει την περικοπή των slots

Η κυβερνητική “αμνηστία” ήρθε αφού το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου έθεσε ανώτατο όριο στον αριθμό των πτήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η easyJet, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στο Gatwick, ανακοίνωσε την κατάργηση περισσότερων από 10.000 πτήσεις.

Η χωρητικότητα της easyJet για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα είναι τώρα περίπου στο 90% του επιπέδου του 2019, όταν ο αερομεταφορέας είχε προηγουμένως προγραμματίσει να πραγματοποιήσει το 97% ή 160.000 πτήσεις.

Το Gatwick περιόρισε τη χωρητικότητα στις 825 πτήσεις την ημέρα για τον Ιούλιο και στις 850 για τον Αύγουστο, αφού προηγουμένως είχε προγραμματίσει να εκτελεί 900 πτήσεις την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου, 50 λιγότερες από τη χωρητικότητά του για το 2019. Το αεροδρόμιο κάλεσε τους αερομεταφορείς “να εφαρμόσουν εφικτά χρονοδιαγράμματα και να διασφαλίσουν ότι τα θα είναι ρεαλιστικά”.

Το αεροδρόμιο Heathrow έχει ήδη ζητήσει περικοπές έως και 10% στα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών σε περιόδους αιχμής αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, η British Airways ακύρωσε το 10% των πτήσεών της.

Ωστόσο, οι αερομεταφορείς στους τερματικούς σταθμούς 2 και 3 του αεροδρομίου αναγκάστηκαν να μειώσουν τα δρομολόγια τη Δευτέρα, αφού μια βλάβη στον χειρισμό των αποσκευών την Παρασκευή οδήγησε σε συσσώρευση αποσκευών, η οποία διευθετήθηκε μόλις το βράδυ της Κυριακής.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στο Ην. Βασίλειο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις κινήσεις περικοπής των δρομολογίων των αεροπορικών εταιριών στα πιο πολυσύχναστα βρετανικά αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι, παρά την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για την εκ νέου κράτηση των πελατών.

Ο εμπορικός επικεφαλής της Fred Olsen Travel, Paul Hardwick, δήλωσε ότι μπορεί οι ακυρώσεις να επιβαρύνουν περαιτέρω τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά είναι προτιμότερο να τις γνωρίζουν εκ των προτέρων παρά να τις πληροφορούνται την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης [για τις ακυρώσεις] έχουν οδηγήσει πολυάριθμους πελάτες να ρωτούν αν οι διακοπές και οι πτήσεις τους θα επηρεαστούν.

Με αυτό συμφώνησε η διευθύντρια της InteleTravel UK, Tricia Handley-Hughes, λέγοντας πως οι ακυρώσεις πτήσεων προκαλούν πρόσθετη εργασία, αλλά είναι πολύ καλύτερο να ειδοποιείται κανείς εκ των προτέρων”.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts