ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι «ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος», καθώς και «υπαρξιακή απειλή για το έθνος μας και τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Διακυβεύεται η υγεία των συμπολιτών μας» αλλά και «η εθνική ασφάλεια και η οικονομία μας», πρόσθεσε, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μασαχουσέτη, σε μια πολύ ρυπογόνα, παλαιά μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Το εργοστάσιο αυτό έκλεισε το 2017 και σήμερα μετατρέπεται σε μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Αδυνατώντας να περάσει κλιματικούς νόμους από το Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την απόφαση να υλοποιήσει ορισμένες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

«Θα χρησιμοποιήσω τις εκτελεστικές εξουσίες μου»

«Αφού το Κογκρέσο δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε (…) θα χρησιμοποιήσω τις εκτελεστικές εξουσίες μου», είπε ο 79χρονος πρόεδρος. Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε για την ώρα να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» όπως του ζητούσαν ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές. Δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο, ενδεχομένως όμως να του εξασφάλιζε ορισμένες πρόσθετες εξουσίες.

Ο πρόεδρος σκοπεύει να προχωρήσει «με τον δικό του ρυθμό» και «υπάρχουν ορισμένες εξουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει» για αρχή, είπε η σύμβουλός του για το κλίμα, η Τζίνα Μακάρθι, μιλώντας στο CNN.

Χορήγηση πρόσθετων πόρων

Μεταξύ των διαταγμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ένα που προβλέπει τη χορήγηση πρόσθετων πόρων για την προστασία των περιοχών που αντιμετωπίζουν καύσωνες καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν, ο Τζον Κίρμπι, είπε την Τρίτη ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας» που «επηρεάζει τις υποδομές μας».

Ο Μπάιντεν δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επέστρεψε στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία είχε εγκαταλείψει ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ και πέρσι τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 50-52% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2005.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts