ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις διεθνείς αγορές – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Τι υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, Γιώργος Λαγαριάς, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – Γιατί οι αγορές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα

Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού, η αυστηροποίηση της πολιτικής της Fed και η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον συνεχίζουν να απειλούν την ανοδική πορεία των αγορών, με την πλειοψηφία των αναλυτών μάλιστα, να υποστηρίζει πως τα πράγματα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν εντός του 2022. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημά τους, έπειτα από την κατάρρευση της Lehman Brothers, αφενός, λόγω των όσων ανακοίνωσε η Federal Reserve για περαιτέρω στενότητα της νομισματικής της πολιτικής της και αφετέρου εξαιτίας, της υποχώρησης των μετοχών μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Η καθοδική αυτή τάση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, με τις παγκόσμιες αγορές να υποχωρούν για μία ακόμη φορά.

Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον το τελευταίο διάστημα, σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη αγκάθι στις προοπτικές των μετοχών.

«Η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε πράγματι, σε αυστηροποίηση των περιορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια επικείμενη διόρθωση», δήλωσε ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management συμπληρώνοντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια ισχυρή αγορά εργασίας, μειωμένη ζήτηση υπηρεσιών και υγιείς εταιρικούς ισολογισμούς.

Αναγνωρίζει ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, πως παρά την αυξημένη αισιοδοξία που επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης του ΑΕΠ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός ο οποίος πιθανότατα να κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε συνδυασμό με την επιθυμία της Fed να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο, εγκυμωνεί αρκετούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Στο μεταξύ, ο Τζέιμς Σόλογουει, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Μονάδα Διαχείρισης Επενδύσεων της SEI, συμπληρώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, οι νέες θέσεις εργασίας θα συρρικνωθούν, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί και η πανδημία θα συνεχίσει να έχει βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση. Για τους λόγους αυτούς, η παγκόσμια οικονομία πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις περιοδικές ανακατατάξεις.

Σύμφωνα μάλιστα, και με τον Γιώργο Λαγαριά, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, οι αγορές πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό καθώς το τέλος της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη και πιθανότατα στο μέλλον να υπάρξουν νέα στοιχεία για την πορεία της Covid.

Παράλληλα, τονίζει ότι μια διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου είναι ολοένα και πιο πιθανή λόγω της αλλαγής παραδείγματος από τις κεντρικές τράπεζες για την ποσοτική χαλάρωση. «Η αβεβαιότητα βλάπτει τις επιχειρήσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη, το πώς θα λειτουργήσουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσε να επικρατήσει το σενάριο «υπολειμματική ρευστότητα» και «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις μετοχές» συμπληρώνει.

Η Κριστίνα Χούπερ, αναλύτρια της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, συμπεριέλαβε μια πιθανή διόρθωση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ στις 10 κορυφαίες προβλέψεις της για το 2022. «Είναι πιθανό να υπάρξει διόρθωση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά αναμένω μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε ο Χούπερ.

«Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που είχαμε μια σημαντική διόρθωση στο χρηματιστήριο και οι πιθανότητες αυξάνονται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2022 και μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Πληθωρισμός: Η Bundesbank προειδοποιεί την ΕΚΤ – Αβέβαιη η μεσοπρόθεσμη πολιτική

JP Morgan: Ποιες είναι οι πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2022

AirSeed Technology: Η start-up που φυτεύει δέντρα με drones

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts