ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η Bofa «εκτόξευσε» έως 4,5% τις τραπεζικές μετοχές (γράφημα)

Οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός μηνός μετά την έκδοση σύστασης «buy» από την Bank of America για τα ισχυρότερα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, προβλέποντας ότι θα επωφεληθούν από την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας στην «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική.

Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο έως και 4,5%, προτού απολέσει κάποια από τα κέρδη για να διαπραγματευτεί με άνοδο 3,9% λίγο πριν τις 12:00. Η Akbank TAS και η Yapi ve Kredi Bankasi AS ηγήθηκαν της ανόδου, με κέρδη 5,5% και 5,1% αντίστοιχα. Ο ευρύτερος δείκτης αναφοράς μετοχών της Τουρκίας, εν τω μεταξύ, σημείωνε άνοδο 1,4%.

Οι αναλυτές της Bank of America Ντέιβιντ Ταράντο και Ιλάια Νοβοσέλσκι αναμένουν ότι η απόδοση των τουρκικών τραπεζών επί των ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 30%. Βλέπουν επίσης ότι η ανάκαμψη των λεγόμενων core spreads – η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων – και η βελτιωμένη βάση θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα έσοδα. Ο κίνδυνος ποιότητας ενεργητικού είναι «διαχειρίσιμος» και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, έγραψαν οι αναλυτές.

Από τον διορισμό της νέας οικονομικής ομάδας της Τουρκίας τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής στο 40% από 8,5%. Έχει επίσης καταργήσει έναν ευρέως αμφισβητούμενο κανόνα που ανάγκαζε τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα με τεχνητά χαμηλά επιτόκια, σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, ενώ η Bank of America έχει παραμένει «ταύρος» και θέτει υψηλότερες τιμές -στόχους για τις ιδιωτικές τράπεζες, «βλέπει» υποαπόδοση για τις κρατικές Halk Bankasi και Vakiflar Bankasi, επικαλούμενη χαμηλότερη κερδοφορία.

Επιπλέον, η αισιοδοξία των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας έρχεται σε αντίθεση με τη Citi, η οποία νωρίτερα μεσα στον μήνα περιόρισε τη σύστασή της για τις τουρκικές τράπεζες , προβλέποντας ότι το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την χορήγηση και την ποιότητα των δανείων.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή η «κόντρα» για το ιδιωτικό χρέος – Οι παρεμβάσεις για τράπεζες, servicers, Φορέα και «Ηρακλή»

Ρωσία: Προαναγγέλλει συμφωνία για νέο Gas Hub στην Τουρκία

Ebury: Στον πληθωρισμό ΗΠΑ και Ευρωζώνης το ενδιαφέρον – Θα μπει «φρένο» στην πτώση του δολαρίου;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts