ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Οι τουρίστες «κλείνουν την ψαλίδα» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα)

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 90% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης συνέβαλε στην αντιστάθμιση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος.

Το ευρύτερο μέτρο των εμπορικών και επενδυτικών ροών εκτός χώρας παρουσίασε έλλειμμα 619 εκατ. δολαρίων, έναντι αναθεωρημένου ελλείμματος 5,5 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν έλλειμμα 550 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο.

Βασικό ρόλο στη βελτίωση έπαιξε η αύξηση των ταξιδιωτικών εσόδων κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο. Αυτό οδήγησε το καθαρό πλεόνασμα της Τουρκίας στις υπηρεσίες σε 7,3 δισ. δολάρια και βοήθησε να αντισταθμιστεί το έλλειμμα αγαθών ύψους 7,1 δισ. δολαρίων.

Τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας βρίσκονται σε ανάκαμψη, καθώς οι αυστηρότερες εγχώριες πολιτικές επιδιώκουν να συγκρατήσουν την καταναλωτική ζήτηση που εντείνει στις οικονομικές ανισορροπίες. Όμως, με την τουριστική περίοδο να τελειώνει, οι ισχυρές εισαγωγές χρυσού και ενέργειας απειλούν να αναδείξουν και πάλι τις εμπορικές αδυναμίες της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το έλλειμμα θα μειωθεί καθώς η χώρα «επαναφέρει την ισορροπία» στην οικονομική ανάπτυξη, εν μέρει ως αποτέλεσμα της στήριξης που παρέχεται στις εξαγωγές.

Τον Αύγουστο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των επίσημων αποθεματικών και τις εισροές κεφαλαίων άγνωστης προέλευσης.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

Η Γαλλία θα προμηθεύεται LNG από το Κατάρ για 27 χρόνια – Το deal της TotalEnergies

Τελεσίγραφο Κασσελάκη – «Όποιος υπονομεύσει την ενότητα του κόμματος, δεν θα έχει θέση σε ψηφοδέλτια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts