ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σύμβαση με τη Ρωσία για την αποστολή δεύτερης συστοιχίας των S-400

Σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα μιας δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ.

Τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ φέρεται να δήλωσε: «Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Περιλαμβάνει την τοπικοποίηση της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος».

Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 εξόργισε τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους – αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισε. δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο 2019.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Διαβάστε ακόμη

5+1 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την πορεία των μετοχών

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Βρετανία: Σε επίπεδα ρεκόρ η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ – Αύξηση £533 ετησίως για τους καταναλωτές

ΠΗΓΗ NEWMONEY