ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ξαναγίνεται ανεξάρτητο

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου (ΕΑ) εγκαταλείπει το μοντέλο των πολλαπλών πρωταθλημάτων (multigames) για οικονομικούς λόγους και επιστρέφει στην ανεξάρτητη εκδοχή του δικού της πρωταθλήματος.

της Αγγελικής Μαγκανά 
[email protected]

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Μόναχο θα είναι η τελευταία διοργάνωση ως μέρος των multigames. Μετά την ανακοίνωση ότι το Μπέρμιγαχμ και η Βουδαπέστη διεκδικούν το ευρωπαϊκό του 2026, ο Κρίστιαν Μιλζ, διευθύνων σύμβουλος της EA επιβεβαίωσε πως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου θα αποτελέσει ξανά ανεξάρτητο πρωτάθλημα όπως ήταν μέχρι το 2016: «Η EA επιβεβαιώνει ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου 2026 θα συγκροτηθεί ως αυτόνομη διοργάνωση όπως αυτή στη Ρώμη σε δύο χρόνια. Η συνεργασία με τη διοργανώτρια ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ευρωπαϊκό στίβο στις μεγάλες διοργανώσεις μας και πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία, όπως ήταν μέχρι το 2016, θα ενισχύσει αυτή τη σχέση και θα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εμπειρία στίβου για τους αγωνιζόμενους, τους λάτρεις του στίβου και τα μέσα ενημέρωσης».

To οικονομικό κόστος αποδείχθηκε επιβαρυντικό και έτσι η ΕΑ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της κολύμβησης, ο Πάολο Μπαρέλι, πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υγρού στίβου (LEN) αποφάσισε πρώτος να βγάλει την κολύμβηση από τα multigames μετά το 2018. Ο αντιπρόεδρος της EA, Ζαν Γκάρσια παραδέχτηκε πως το μοντέλο των multigames τελικά δεν λειτούργησε και πως ο στίβος θα επιστρέψει στο αυτόνομο μοντέλο κάθε δύο χρόνων με επόμενο σταθμό μετά το Μόναχο, τη Ρώμη το 2024: «Αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα ήταν περισσότερα από τα οφέλη. Θα ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας και η κολύμβηση έχει πάρει την ίδια απόφαση, δεν θα βρίσκεται στο Μόναχο. Η ομαδοποίηση ευνοεί άλλα αθλήματα, όχι εμάς, έχουμε περισσότερους περιορισμούς παρά πλεονεκτήματα» ενώ όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς αγώνες πρόσθεσε: «Είμαστε πλήρως ενσωματωμένοι στους επόμενους ευρωπαϊκούς αγώνες το 2023 στην Πολωνία. Θα διοργανώσουμε εκεί όλα τα ευρωπαϊκά ομαδικά πρωταθλήματα, ανασυγκροτημένα σε τρεις κατηγορίες. Ο στίβος θα διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα».

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα multigames έγινε πρώτη φορά το 2018 στο Βερολίνο, μια διοργάνωση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Μόναχο θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία παράλληλα με τον στίβο θα γίνουν οι αγώνες μπιτς βόλει, κανό σπριντ, BMX freestyle και ποδηλασία δρόμου, καλλιτεχνική γυμναστική, κωπηλασία, αθλητική αναρρίχηση, πινγκ-πονγκ και τρίαθλο.

H στάση βέβαια της διοίκησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ECM) φαίνεται πως είναι διαφορετική. Εκπρόσωπός της ανέφερε πως ο ευρωπαϊκός στίβος επωφελήθηκε από τη συμμετοχή στα multigames: «Μεταξύ 2014 και 2018, οι συνολικές ώρες θεατών για τον στίβο αυξήθηκαν 13% από 343 εκατομμύρια σε 388 εκατομμύρια και το συνολικό σωρευτικό κοινό του αυξήθηκε 35% από 528 εκατομμύρια σε 714 εκατομμύρια. Έχουμε ενημερωθεί για την απόφασή τους να αποχωρήσουν αλλά τελικά εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό στίβο εάν θέλει να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συναρπαστικής εξέλιξης του ευρωπαϊκού αθλητισμού».

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts