ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Νορβηγικό ταμείο πλούτου οδηγείται σε «πράσινη στροφή»

Μετά την εκλογική επικράτηση των Εργατικών, το μεγαλύτερο ταμείο κρατικής περιουσίας στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,4 τρις δολάρια, αναμένεται να υιοθετήσει αυστηρούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2

Το γιγαντιαίο ταμείο κρατικής περιουσίας της Νορβηγίας, πρόκειται να λάβει πολιτική γραμμή ώστε όλες οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του να έχουν σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας, το οποίο κέρδισε αυτόν τον μήνα τις εκλογές που επικεντρώθηκαν στην εξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να υιοθετήσει πιο επιθετικές περιβαλλοντικές πολιτικές. Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη διαχείριση επενδύσεων της Norges Bank. Το ταμείο ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει τώρα να δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, δήλωσε στο Bloomberg η Espen Barth Eide, εκπρόσωπος του κόμματος των Εργατικών.

Η απροθυμία της Νορβηγίας μέχρι τώρα να προσαρμόσει το ταμείο πλούτου της, το οποίο κατέχει περίπου το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών, προς αυτή την κατεύθυνση, αποτέλεσε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας το προηγούμενο διάστημα. Αλλά καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται με πολύ πιο επικίνδυνο ρυθμό από ό, τι φοβόμασταν στο παρελθόν, η διάθεση-ακόμη και σε κράτη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως η Νορβηγία-αλλάζει.

“Θέλουμε το ταμείο να χρησιμοποιεί ενεργητικές στρατηγικές για να επιτύχει το στόχο του net-zero στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του”, δήλωσε η Eide.

 Οι Oil Mayors και οι εκπομπές τους

Προς το παρόν, το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας εξακολουθεί να κατέχει μερίδια σε μερικούς από τους μεγαλύτερους παράγοντες εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil Corp. και Chevron Corp., σύμφωνα με το Bloomberg. Το ίδιο το ταμείο έχει ζητήσει προηγουμένως άδεια από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας για έξοδο από όλα τα αποθέματα πετρελαίου για λόγους διαφοροποίησης. Επιτρέπεται όμως τελικά μόνο η μερική εκποίηση.

Η Eide είπε ότι δεν αναμένεται να ζητηθεί από το ταμείο να εγκαταλείψει τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες χωρίς φιλόδοξους κλιματικούς στόχους θα μπουν στο στόχαστρο. Θα πρέπει να έχουν «αξιόπιστα και λογικά σχέδια», είπε.

Το σχέδιο των Εργατικών να θέσουν το ταμείο πλούτου στην τροχιά του στόχου για το net-zero έρχεται μετά από αναφορά της κυβέρνησης που παρείχε μια λίστα συστάσεων σχετικά με τον κίνδυνο του κλίματος. Αυτή συνιστά τη θέσπιση στόχων για τη μείωση του άνθρακα για το ταμείο σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Οι Εργατικοί βέβαια βρίσκονται σε συνομιλίες με πιθανούς εταίρους και δεν έχουν ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά είναι δεδομένη η κυριαρχία τους στο νέο κοινοβούλιο.

Ο Martin Skancke, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης για τον κίνδυνο για το κλίμα, δήλωσε ότι για τις εταιρείες με τις μεγάλες εκπομπές, το net zero θα πρέπει να περιλαμβάνει τους λεγόμενους στόχους Scope 3, οι οποίοι αφορούν τις εκπομπές τελικών χρηστών.

“Εάν είστε εταιρεία πετρελαίου, τότε είναι σαφές ότι οι εκπομπές του Scope 3 είναι σίγουρα οι πιο σημαντικές για τις εκπομπές σας, επειδή είναι τεράστιες”, δήλωσε ο Skancke σε μια συνέντευξη.

Η Eide λέει ότι οι εταιρείες που “θέλουν πρόσβαση σε κεφάλαια από το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο θα πρέπει να το λάβουν υπόψη”.

Δεσμεύσεις για το κλίμα

Λίγο καιρό μετά τη νίκη στις εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των Εργατικών συναντήθηκαν με την Ch. Figueres, την πρώην εκτελεστική γραμματέα της Σύμβασης -Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και το πρόσωπο-κλειδί τη συμφωνία του Παρισιού πριν από μισή δεκαετία. Υπήρξε ένας έντονος επικριτής των ταμείων πλούτου,-τα περισσότερα εκ των οποίων βασίζονται στα χρήματα των πετρελαϊκών-, για την απροθυμία τους να υπογράψουν στόχους μηδενικών εκπομπών.

Η Figueres έχει υποστηρίξει ότι εάν η Νορβηγία κάνει το κυρίαρχο επενδυτικό της όχημα να αγκαλιάσει την ουδετερότητα του άνθρακα, θα ακολουθήσουν και άλλα στο σύμπαν των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας έτσι τεκτονικές αλλαγές στις ροές κεφαλαίων, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ο Skancke εκτιμά ότι οι προσπάθειες του νορβηγικού ταμείου πλούτου ενδέχεται να έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα εάν ενεργήσει μεμονωμένα. «Δεν είναι πρακτικό να ξεκινάς κάτι που δεν είναι συντονισμένο με άλλους», είπε. «Τα μεγαλύτερα κέρδη συνδέονται με τη συντονισμένη δράση, όταν οι επενδυτές ενωθούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες

Οικογένεια Βαλιώτη: Από τις ΗΠΑ στη Λακωνία για επενδύσεις σε τουρισμό και αγροδιατροφή (pics)

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY