ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα του Τζόνσον για 2 εκατ. εμβολιασμούς την εβδομάδα μπορεί να σώσει το Η.Β.

Εν μέσω προβληματισμών και προειδοποιήσεων του NHS για πιθανή κατάρρευση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκλεισε τα σχολεία και επέβαλε περιορισμούς μετακινήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ ανέφερε πως μελετά πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω αυτών των νέων περιορισμών. 

Oι ελπίδες του Μπόρις Τζόνσον για ένα εθνικό πλάνο ανάκαμψης εναποθέτονται στο πλάνο προσφοράς 2 εκατομμυρίων εμβολίων κατά του κορωνοϊού κάθε εβδομάδα, τη στιγμή που η Βρετανία βρίσκεται σε νέο lockdown για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της.

Εν μέσω προβληματισμών και προειδοποιήσεων του NHS για πιθανή κατάρρευση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκλεισε τα σχολεία και επέβαλε περιορισμούς μετακινήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ ανέφερε πως μελετά πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω αυτών των νέων περιορισμών. 

Ο Τζόνσον είχε προειδοποιήσει για τη δυσκολία των επόμενων εβδομάδων, ενώ ανακοίνωσε πως στόχος του είναι να εμβολιάσει 13,9 εκατομμύρια του ασθενούς πληθυσμού μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Οταν όλοι αυτοί έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε, τότε οι περιορισμοί θα μπορούν να χαλαρώσουν.

Η εκπλήρωση αυτού του πονήματος θα βασιστεί στην διαθεσιμότητα των δόσεων των εμβολίων, σύμφωνα με τον Νταγκ Μπράουν, επικεφαλής του British Society for Immunology.

Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα κρατήσουν μέχρι τουλάχιστον την 15η Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να δώσουν αρκετό χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει. Ο Τζόνσον ανέφερε πως δεν είχε άλλη επιλογή, εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης νέων κρουσμάτων.

Η ανακοίνωσή του απειλεί το λιανικό εμπόριο και τα ξενοδοχεία, αλλά και τη γενικότερη οικονομία. Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας έναντι του δολαρίου, επέδειξε μείωση.

Η αστυνομία θα μπορεί να δίνει πρόστιμα και να διασκορπίζει τους πολίτες, για την εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα μέτρα αυτά την Τετάρτη, αλλά θα έχουν ήδη εφαρμοστεί από νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέα μέτρα μετά από τα νέα δεδομένα της επιδημικής κατάστασης. Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 80.000 την 29η Δεκεμβρίου. Μέχρι την 4η Ιανουαρίου περίπου 27.000 ασθενείς βρίσκονταν σε νοσοκομειακές κλίνες με κορωνοϊό στην Αγγλία, κάτι που αποτελεί αύξηση 30% μέσα σε μία εβδομάδα. Ο Τζόνσον, πάντως, είχε αρνηθεί ένα γενικό lockdown το οποίο είχαν συστήσει οι επιστήμονες, τον Δεκέμβριο. Οι επικεφαλής των τεσσάρων κρατών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως το σύστημα υγείας της Βρετανίας μπορεί να καταρρεύσει χωρίς νέα μέτρα.

Η British Medical Association υπογράμμισε εκ μέρους της την άθλια κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, αναφέροντας πως είχε φτάσει σε σημείο κατάρρευσης. Η Σκωτία, επίσης, ανακοίνωσε γενικό lockdown τη Δευτέρα, μέσω της Νίκολα Στέρτζον.

Ο Τζόνσον έχει προσπαθήσει να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά, αλλά βάσει των προειδοποιήσεων των επιστημόνων, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στις οικογένειες των παιδιών τα οποία συγκριτικά με τους ενήλικες δεν θα υπέφεραν καθόλου από τον ιό.

Διαβάστε ακόμη:

Υποχρεωτικά με επιταγές ή κάρτες οι πληρωμές στις ΔΟΥ

Σε νέες προσλήψεις προχωρά η Skroutz – Στόχος να καλύψει 200 θέσεις εργασίας το 2021

Η Ναυτιλία στην εποχή του Brexit – Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts