ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το “τερμάτισε” η British Airways: Μη επιστροφή χρημάτων σε ακυρωμένες πτήσεις | Μήνυμα – τραγέλαφος προς τους ταξιδιώτες | “Εξοργισμένη” η αγορά

Η British Airways ενημέρωσε με μήνυμά της που απέστειλε σε πελάτες ακυρωμένων πτήσεων ότι δεν θα επιστρέψει τα έξοδα ταξιδιού τους εάν πετάξουν από ή προς εναλλακτικό αεροδρόμιο, προκαλώντας την οργή των ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Αφού ενημερώνει τους πελάτες ότι οι πτήσεις τους έχουν ακυρωθεί, το μήνυμα τους συνιστά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της BA για να διαχειριστούν την κράτησή τους ή να καλέσουν την BA για βοήθεια. Προσθέτει δε πως “το ταξίδι προς ή από διαφορετικό σημείο μπορεί να συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα που δεν θα καλύψει η BA”.

Τα μήνυμα του βρετανικού αερομεταφοράς εξόργισε ους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι σε αναρτήσεις τους υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με τον κανονισμός της ΕΕ/του Ηνωμένου Βασιλείου 261 για ακυρωμένες πτήσεις, η BA θα έπρεπε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Typically Holidays, Daniele Broccoli, δήλωσε ότι το μήνυμα θα μπορούσε να παραπλανήσει τους πελάτες, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι η BA δεν είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς τους, ακόμη και αν η ίδια η αεροπορική εταιρία τους παρέχει πτήση από άλλο αεροδρόμιο, γεγονός που θα μπορούσε να τους αποτρέψει από το να υποβάλουν αίτηση.

“Το μήνυμα είναι παραπλανητικό”, είπε ο κ. Broccoli.

Εκπρόσωπος της BA διευκρίνισε ότι η εταιρία αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς εάν η ίδια έχει κάνει κράτηση για έναν επιβάτη για να ταξιδέψει από ή προς ένα άλλο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η BA δεν θα αναλάβει το κόστος αν ο πελάτης απορρίψει την εναλλακτική πτήση από την αεροπορική εταιρία και προβεί ο ίδιος σε κράτηση για να ταξιδέψει από ή προς διαφορετικό αεροδρόμιο.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα συστήματα της BA μεταφέρουν αυτόματα τους πελάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί στην επόμενη διαθέσιμη αναχώρηση, με οποιαδήποτε από τις 150 αεροπορικές εταιρίες, προς ή από οποιοδήποτε αεροδρόμιο έως και 200 χιλιόμετρα από το αρχικό σημείο αναχώρησης ή άφιξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Daniele, σε πελάτες του των οποίων οι πτήσεις επιστροφής από τη Βενετία ακυρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν τους προσφέρθηκε εναλλακτική πτήση παρά μόνο το επόμενο πρωί, παρόλο που υπήρχε πτήση από τη γειτονική Μπολόνια την ίδια ημέρα.

“Όταν ζητήσαμε από την BA να αλλάξει την πτήση προς Μπολόνια, αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτό συνέβαινε επειδή επρόκειτο για πτήση κοινού κωδικού, πράγμα που είναι ανοησία”, δήλωσε ο κ. Daniele, ο οποίος έλαβε το παραπάνω μήνυμα από την BA. “Ένα σιδηροδρομικό εισιτήριο για την Μπολόνια θα κόστιζε 40 λίρες και οι πελάτες μου θα επέστρεφαν στο σπίτι τους την ίδια μέρα, αλλά αντ’ αυτού, έπρεπε να τους κλείσω μια διανυκτέρευση στη Βενετία, με κόστος 185 λίρες”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της BA ότι αυτόματα μεταφέρει τους πελάτες της στις επόμενες διαθέσιμες πτήσεις, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία, σε αεροδρόμια έως και 200 χλμ. μακριά. “Οι αεροπορικές εταιρίες θα έπρεπε να προσφέρουν μια εναλλακτική πτήση όταν έχουν μια ακύρωση, αλλά ποτέ δεν το κάνουν”, επέμεινε. “Όλες λένε ότι θα επιβιβάσουν τους πελάτες στην επόμενη διαθέσιμη πτήση, αλλά δεν το κάνουν και κανείς δεν το αμφισβητεί ποτέ. Από τις 100 ακυρωμένες πτήσεις, μόνο περίπου 10 επαναπροωθούνται σε άλλες αεροπορικές εταιρίες. Ήρθε η ώρα να παρέμβει η κυβέρνηση και να αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα στις αεροπορικές εταιρίες”, σημείωσε αγανακτισμένος.

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Typically Holidays συμφώνησε ο Ross Johnson, ιδιοκτήτης του πολυτελούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Travlux, σημειώνοντας ότι τέσσερις πελάτες του έμειναν “μετέωροι”, μετά από μια ακύρωση της τελευταίας στιγμής από την BA, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο ένα από τα δύο ζευγάρια, είπε, δεν προσφέρθηκε πτήση επιστροφής στο Λονδίνο (Χίθροου), παρά μόνο 36 ώρες αργότερα και στο άλλο δεν προσφέρθηκε τίποτα, παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις σε πτήση της Vueling προς Λονδίνο (Γκάτγουικ) το επόμενο πρωί.

The post Το “τερμάτισε” η British Airways: Μη επιστροφή χρημάτων σε ακυρωμένες πτήσεις | Μήνυμα – τραγέλαφος προς τους ταξιδιώτες | “Εξοργισμένη” η αγορά appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts