ΥΓΕΙΑ

Το τσάι μπορεί να μας προστατεύει από τον διαβήτη. Πόσο να πίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποιο είδος τσαγιού είναι πιο προστατευτικό. Ποιες ποσότητες παρέχουν τα περισσότερο οφέλη. Τα ευρήματα συνδυασμένης ανάλυσης προγενέστερων μελετών, με 1,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Το τσάι μπορεί να είναι το ρόφημα που χρειάζεστε, αν θέλετε να αποφύγετε τον τύπου 2 διαβήτη. Μια νέα, μεγάλη ανάλυση που συμπεριέλαβε δεδομένα από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τσάι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου.

Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι να πίνετε την κατάλληλη ποσότητα. Αντιθέτως, το είδος του τσαγιού δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Επομένως μπορείτε να πίνετε μαύρο, πράσινο ή oolong, αναλόγως με τις προτιμήσεις σας.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2022).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Xiaying Li, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Wuhan, στην Κίνα, η προστατευτική δράση του τσαγιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν προσθέτετε λίγο γάλα σε αυτό. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασκούν αντιδιαβητική δράση, εξήγησε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των δεδομένων από 19 προγενέστερες για την κατανάλωση τσαγιού και τον διαβήτη. Στις μελέτες αυτές είχαν ενταχθεί σχεδόν 1,1 εκατομμύρια εθελοντές από οκτώ χώρες σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν «σημαντική γραμμική συσχέτιση» ανάμεσα στο τσάι και στον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έπιναν καθημερινά 1-3 φλιτζάνια, είχαν 4% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Ωστόσο ο κίνδυνος διαβήτη ήταν μειωμένος κατά 17% σε όσους έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα. Παρατηρήθηκε επίσης ανεξάρτητα από το αν οι εθελοντές έπιναν:

  • Μαύρο τσάι
  • Πράσινο τσάι
  • Τσάι oolong (ένα είδος παραδοσιακού κινέζικου τσαγιού)

Ο τρόπος δράσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση τσαγιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το τσάι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, διότι περιέχει ποικίλα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά συστατικά.

Εν τούτοις οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πως ακριβώς επηρεάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ενδέχεται, όμως, ορισμένα συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες, να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, είπε η Dr. Li. Ως φαίνεται, όμως, χρειάζεται επαρκής πρόσληψη αυτών των συστατικών για να αποκομίσει κάποιος αισθητό όφελος. Γι’ αυτό ίσως απεδείχθησαν τόσο προστατευτικά τα 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Η Dr. Li επισήμανε ότι η νέα ανάλυση είναι «μελέτη παρατήρησης» και δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού αποτρέπει τον τύπου 2 διαβήτη. Σίγουρα όμως υποδηλώνει ότι το τσάι συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο.

Φωτογραφία: iStock

Related Posts