ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Android 10 έρχεται στο Fairphone 2

Ο κατασκευαστής βιώσιμων smartphone Fairphone κυκλοφόρησε μια ενημέρωση Android 10 για το Fairphone 2, μια συσκευή που κυκλοφόρησε αρχικά με Android 5 το 2015. Η ενημέρωση είναι σε beta έκδοση προς το παρόν, αλλά η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να κυκλοφορήσει μία σταθερή έκδοση στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τη δοκιμή beta μιας ενημέρωσης Android 11 για τα Fairphone 3 και Fairphone 3 Plus 2020.

Αν και η λήψη μιας ενημέρωσης Android δύο χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία δεν θα ήταν κανονικά λόγος για γιορτή, είναι βασικά ανήκουστο για έναν κατασκευαστή Android να ενημερώνει ακόμα μία συσκευή, έξι χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία. Μόνο η Apple πλησιάζει αυτού του είδους την υποστήριξη και πρόσφατα κυκλοφόρησε την τελευταία της ενημέρωση iOS 15 για το iPhone 6S του 2015.

Εν τω μεταξύ, η Samsung προσφέρει τέσσερα χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας και τρεις γενιές ενημερώσεις Android για τα πρόσφατα τηλέφωνά της. Η Google έχει υποσχεθεί να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για τις πιο πρόσφατες συσκευές Pixel 6 για πέντε χρόνια και ενημερώσεις έκδοσης Android για τρία χρόνια.

Η προσφορά ενημερώσεων για αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι εύκολη, όπως εξήγησε η Fairphone σε μια ανάρτηση ιστολογίου όταν κυκλοφόρησε τη δημόσια beta έκδοση του Android 9 που τρέχει στο Fairphone 2. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Fairphone είναι τα chipset, καθώς η Qualcomm προσφέρει υποστήριξη στους επεξεργαστές της για συγκεκριμένο αριθμό ετών. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Qualcomm υποστηρίζει τα τσιπ της για τρεις σημαντικές ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και τέσσερα χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας. Ωστόσο, μόλις λήξει αυτή η υποστήριξη, κατασκευαστές όπως το Fairphone είναι μόνοι τους αν θέλουν να συνεχίσουν να ενημερώνουν τα τηλέφωνά τους.

Για την ενημέρωση Android 10 του Fairphone 2, η εταιρεία λέει ότι συνεργάστηκε με την κοινότητά της για να επιταχύνει τη διαδικασία ενημέρωσης. Μαζί με τη βοήθεια του Ινδού προγραμματιστή λογισμικού Bharath Ravi Prakash, η Fairphone λέει ότι η ενημέρωση Android 10 του Fairphone 2 χρειάστηκε μόλις 10 μήνες για να αναπτυχθεί, σε σύγκριση με τους 18 μήνες που χρειάστηκε για το Android 9.

Τα σημερινά νέα αφορούν όποιον εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Fairphone 2 και θέλει να επωφεληθεί από τις λειτουργίες του Android 10, όπως η πλοήγηση με χειρονομίες και η υποστήριξη για μια σκοτεινή λειτουργία σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Αλλά είναι επίσης καθησυχαστικό για όποιον σκέφτεται να πάρει το τελευταίο της τηλέφωνο, το Fairphone 4, το οποίο η εταιρεία ελπίζει να συνεχίσει να υποστηρίζεται για έξι χρόνια μέχρι το 2027.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

ΠΗΓΗ TECHBLOG

Related Posts