ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «Battery Boom» αλλάζει τα δεδομένα για τους κολοσσούς των μετάλλων

Γιατί η Vale SA εξετάζει την σταδιακή απόσυρσή της από τα βασικά μέταλλα- Στροφή σε χαλκό και νικέλιο

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες, ως επακόλουθο της τάσης προς την ηλεκτροκίνηση, αλλάζει τα δεδομένα ακόμη και για τους κολοσσούς των μετάλλων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Vale SA, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, και ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, διερευνά την σταδιακή απόσυρση του από τη δραστηριότητα των βασικών μετάλλων καθώς η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εκτινάσσει τη ζήτηση χαλκού και νικελίου.

“Βρισκόμαστε σε μια φάση μελέτης και ανάλυσης αυτής της πιθανότητας”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vale, Eduardo De Salles Bartolomeo σε αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ο όμιλος που εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τώρα ακόμη ανακάμπτει από το καταστροφικό για τα σιδηρούχα μεταλλεύματα  2019, συνεχίζει να χτυπάει με έκπτωση τις τιμές απέναντι στους ισχυρούς ανταγωνιστές του, όπως η BHP Group και η Rio Tinto Group.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός ξεχωριστού εταιρικού βραχίονα για τη δραστηριότητα των βασικών μετάλλων στον Καναδά, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, προκειμένου να διευκολυνθεί ο όμιλος να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή χαλκού και νικελίου.

Η Vale, που είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός παραγωγός νικελίου, έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων καθώς ο κόσμος προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα ένα σημαντικό πολυετές συμβόλαιο για την προμήθεια νικελίου για μπαταρίες και επιδιώκει γενικότερα να διοχετεύσει 30% έως 40% του νικελίου υψηλής ποιότητας στην αγορά του EV, δήλωσε ο Mark Travers, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης βασικών μετάλλων. Η Vale έχει τα «διαπιστευτήρια ESG» όσον αφορά τη χαμηλή ένταση άνθρακα, όπως είπε.

Στο χαλκό, το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τις καλωδιώσεις και τώρα διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, η Vale επιδιώκει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή από περίπου 360.000 τόνους σε 500.000 τόνους τα επόμενα χρόνια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Vale εξετάζει το σπάσιμο», δήλωσε ο αναλυτής της BI Grant Sporre. «Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου παγκοσμίως, αλλά τα κέρδη της επισκιάζονται από το σιδηρομετάλλευμα».

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts