ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Κλείνει το Frontier – Ποια deals ολοκληρώνονται μέχρι τέλος του έτους

Η τιτλοποίηση Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, εκ των οποίων το 77% είναι στεγαστικά – 12 συναλλαγές μέχρι το τέλος του 2021

Εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση της τιτλοποίησης Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στην κοινοπραξία doValue-Bain Capital-Fortress, η οποία προκρίθηκε τον Ιούλιο ως προτιμητέος επενδυτής από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Η τιτλοποίηση Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, εκ των οποίων το   77%, δηλαδή δάνεια 4,7 δισ. ευρώ, είναι  στεγαστικά, το 18% (δάνεια 1,1 δισ. ευρώ) μικρά επιχειρηματικά και το  υπόλοιπο 5% καταναλωτικά (ποσό περίπου 300.000 ευρώ). Το τίμημα από την κοινοπραξία doValue-Bain Capital-Fortress ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή θα αποτελέσει την πρώτη τιτλοποίηση με ουδέτερο κεφαλαιακό αποτέλεσμα για την τράπεζα.

Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο μεγάλο project στην αγορά των κόκκινων δανείων αναμένεται από την PQH, η οποία τον Οκτώβριο θα βγάλει προς πώληση το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τραπεζών, οι συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος 2021 είναι οι ακόλουθες:

1) Τιτλοποίηση Cosmos (στεγαστικά 50%, καταναλωτικά 22%, μικρά επιχειρηματικά 23%, μεγάλα επιχειρηματικά 5%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δις. ευρώ, από την Alpha Bank.

2) Τιτλοποίηση Orbit επίσης από την Alpha Bank (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ).

3) Πώληση χαρτοφυλακίου Trinity από την Τράπεζα Πειραιώς (εξασφαλισμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).

4) Τιτλοποίηση Solar της Τρ. Πειραιώς (εξασφαλισμένα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δις. ευρώ).

5) Πώληση χαρτοφυλακίου Bridge από την Τρ. Πειραιώς (μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ).

6) Πώληση χαρτοφυλακίου Καλυψώ της Eurobank (επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ).

7) Πώληση χαρτοφυλακίου Istros από την Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,13 δισ. ευρώ).

8) Πώληση χαρτοφυλακίου Pivot από την Τρ. Πειραιώς (επιχειρηματικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).

9) Project Star της Eurobank (ακίνητα 28 εκατ. ευρώ)

10) Τιτλοποίηση Mexico της Eurobank (ΜΕΔ λιανικής και επιχειρηματικά, μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δις. ευρώ)

11) Τιτλοποίηση Omega της Attica Bank (δάνεια λιανικής, επιχειρηματικά, στεγαστικά, μεικτής λογιστικής αξίας 212 εκατ. ευρώ (συν 1,33 δις. ευρώ από το project Artemis)

12) Και το 2022, η τιτλοποίηση Sunrise της Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 11 δις. Ευρώ)

Διαβάστε ακόμα:

«Crash test» σε όλες τις ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία

AUKUS: Στο πλευρό της Γαλλίας η ΕΕ – Οι 27 ΥΠΕΞ εκφράζουν την «αλληλεγγύη» τους

S&P για Evergrande: Πιθανή η χρεοκοπία, δεν «βλέπει» παρέμβαση του Πεκίνου

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts