ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραμπ για δημοσίευμα Washington Post: «Απάτη το θέμα με τα πυρηνικά όπλα»

Στη δήλωση ότι «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη» προχώρησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με το οποίο πράκτορες του FBI επιδίωξαν να ανακτήσουν έγγραφα που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα, όταν διεξήγαγαν έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι σαφές εάν τα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοικία του πρώην Προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο του Παλμ Μπιτς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες (11.8.2022) από έναν δικαστή να δημοσιοποιήσει το ένταλμα που επέτρεψε την έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, αφού ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ τής έδωσε τον χαρακτηρισμό «πολιτικά αντίποινα».

Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στη νεοφυή πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που δημιούργησε, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», εξισώνοντάς το με τις αντιπαραθέσεις που ενέπλεκαν τη Ρωσία, με μια έρευνα από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και τις δύο παραπομπές του σε δίκη.

«Κάποιοι άθλιοι άνθρωποι εμπλέκονται», είπε, ενώ δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του περί απάτης ή ότι τα στοιχεία είχαν «φυτευτεί».

«Γιατί το FBI δεν επέτρεψε την έρευνα χώρων στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του δικηγόρου μας, ή άλλων;», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social.

Η έρευνα στην κατοικία του ήταν μέρος μιας έρευνας που διεξάγεται για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αφαίρεσε παράνομα αρχεία από τον Λευκό Οίκο όταν αποχώρησε τον Ιανουάριο 2021, μερικά από τα οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί πως είναι απόρρητα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μερκ Γκάρλαντ, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος επιβολής του νόμου που διορίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου πως ενέκρινε προσωπικά την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει επίσης να δημοσιοποιήσει μια απόδειξη των αντικειμένων που κατασχέθηκαν.

«Το υπουργείο δεν παίρνει μια τέτοια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Όπου είναι δυνατό, είναι συνήθης πρακτική να επιδιώκονται λιγότερο αδιάκριτα μέσα ως εναλλακτική σε μια έρευνα και να εξετάζεται στενά οποιαδήποτε έρευνα αναλαμβάνεται», είπε ο Γκάρλαντ.

Η απόφασή του να επιβεβαιώσει δημόσια την έρευνα στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν κάτι που δεν συνηθίζεται. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ συνήθως δεν συζητούν εν εξελίξει έρευνες, ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε την έρευνα με δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γκάρλαντ είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε το ένταλμα να δημοσιοποιηθεί «υπό το φως της δημόσιας επιβεβαίωσης της διενέργειας της έρευνας από τον πρώην Πρόεδρο, των περιβαλλουσών συνθηκών και του ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος σε αυτό το ζήτημα».

Αργά την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των εγγράφων που έχουν σχέση με την έρευνα στην κατοικία του. Η κυβέρνηση έχει διορία μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδας σήμερα να ενημερώσει το δικαστήριο αν οι δικηγόροι του Τραμπ θα αντιτεθούν στην αποσφράγιση του εντάλματος.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε πως στη διάρκεια της έρευνας το FBI ανάκτησε περίπου δέκα κουτιά από την ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στη Φλόριντα.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση σε μία από τις πολλές έρευνες, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η έρευνα για την απομάκρυνση αρχείων από τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε φέτος, αφού τα Εθνικά Αρχεία έκαναν μια σχετική παραπομπή στο υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη

Το νηολόγιο του Παναμά έχει αυξηθεί 9,6% από το 2019

Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street – Προς τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών ο S&P 500

Βρετανία: Επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της χώρας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

ΠΗΓΗ NEWMONEY