ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβούσογλου: Τα έγγραφα της Σουηδίας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Τουρκίας (upd)

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε πως η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Στη δήλωση ότι τα έγγραφα που προσκόμισε η Σουηδία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Τουρκίας, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ο Μεβλούν Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία και πως οι απαντήσεις των δύο χωρών δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες, καθώς επίσης ότι η Άγκυρα ενημέρωσε τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, μετά από συναντήσεις τους στην Άγκυρα.

«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας, όσο και της Φινλανδίας, που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.

Εντούτοις, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Αυτοί (σ.σ. οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα, σε απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν την απροσδόκητη αντίρρηση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της ως «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά και λόγω της προηγούμενης απόφασής τους να μπλοκάρουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 1,75%

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο ενεργειακό (pic+vid)

Φυσικό αέριο: Συμφωνία για εξαγωγές από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts