ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Δίκοπο μαχαίρι ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στην Αττική

Αποσύρεται η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης για το κυνήγι, πίστωση χρόνου για να βρεθεί λύση

Περιθώριο μερικών εβδομάδων για να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα της διαχείρισης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων εντός της Αττικής.

Χθες έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να αποσύρει την απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, με την οποία προγραμματιζόταν για σήμερα ομάδα «δράσης» για να αντιμετωπιστούν τα κοπάδια των αγριογούρουνων στην περιοχή της Εκάλης και του Διονύσου.

Είχε μεσολαβήσει ένα «θερμό» Σαββατοκύριακο αφού η απόφαση του δασαρχείου προκάλεσε τις μαζικές αντιδράσεις δήμων και πολιτών που ζητούσαν να ακυρωθεί κάθε βίαιη πράξη αντιμετώπισης του θέματος που έχει ανακύψει και έχει θορυβήσει τους πολίτες ενώ στο θέμα επανήλθε χθες και η Περιφέρεια Αττικής.

Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική κρίση που έχουν προκαλέσει στα οικοσυστήματα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τον αντίλογο που υπήρξε από τις τοπικές κοινωνίες αποφάσισε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην διαχείριση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακαλείται η  απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, η οποία προέβλεπε για σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου οργανωμένη «δράση» για την αντιμετώπιση των κοπαδιών αγριόχοιρων σε συνεργασία με το κυνηγητικό σύλλογο Αμαρουσίου.

Στόχος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να κατανοηθεί το πρόβλημα και να ληφθούν και όλα τα αναγκαία μέτρα χωρίς την θανάτωση των ζώων.

Όπως τονίζουν στο υπουργείο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από την έκρηξη του φαινομένου. Η αυξημένη παρουσία των ζώων έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες σε πολίτες με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούν τα κοπάδια μέσα σε πάρκα και περιοχές υψηλής συγκέντρωσης κοινού. Για αυτό τα μέτρα απομάκρυνσής τους θα πρέπει να είναι ήπια αλλά και δραστικά ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανοί κίνδυνοι δημόσιας ασφάλειας.

Χθες, η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε πλήρως ευθυγραμμισμένη με την τοποθέτηση του Δήμου Διονύσου. Τάχθηκε  ενάντια στην θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων και υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts