ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Διαγωνισμός €23,3 εκατ. για την προμήθεια 3 αεροσκαφών – «στρατηγείων»

Στην προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια τριών αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν ως εναέρια «στρατηγεία» σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αλλά και για ανάγκες επιτήρησης προχώρησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια τριών Δικινητήριων Αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air-surveillance).

Σκοπός είναι να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες εναέριας επιτήρησης του Υπουργείου, με τη χρήση ηλεκτροπτικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι κάθε σύστημα Α/Φ περιλαμβάνει το σώμα του αεροσκάφους τα μείζονα συγκροτήματα (κινητήρες και έλικες), καθώς και τον επιχειρησιακό εξοπλισμό (ηλεκτροπτικά, επιχειρησιακός εξοπλισμός κτλ.)

Το συγκεκριμένο project χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Ο προϋπολογισμός και οι όροι της σύμβασης

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 23.336.000 ευρώ ενώ δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο του αντικειμένου της σύμβασης, καθώς αυτή δεν υποδιαιρείται σε τμήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το φυσικό της αντικείμενο αποσκοπεί να καλύψει ενιαία ανάγκη της Αναθέτουσας Αρχής. Αυτή ικανοποιείται βέλτιστα από επιχειρησιακή άποψη με την προμήθεια ενός τύπου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η καλύτερη κατανομή οικονομικών και μη οικονομικών λοιπών πόρων σε επίπεδο λειτουργίας και συντήρησης. Ακόμη, ο προσδιορισμός των κριτηρίων επιλογής διασφαλίζει το άνοιγμα της διαδικασίας ανάθεσης στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκτέλεση της σύμβασης ενώ παράλληλα καθίσταται ταχύτερος και ευκολότερος ο συντονισμός μεταξύ εμπλεκομένων υπηρεσιών και αναδόχου για την κάλυψη των στενών χρονοδιαγραμμάτων και οροσήμων, που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, θα πρέπει να έχει παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος, ενώ τα υπόλοιπα δύο θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός 36 μηνών.

Οι προθεσμίες και η χρηματοδότηση

Όσον αφορά τις προθεσμίες, αυτή για την υποβολή διευκρινίσεων επί των όρων της διακήρυξης λήγει στις 8 Νοεμβρίου 2023, ενώ η προθεσμία υποβολής των προσφορών στις 23 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 15.00. Περαιτέρω, η διαδικασία αποσφράγισής τους έχει οριστεί για την επομένη, 24 Νοεμβρίου και ώρα 12.00.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να παρατείνει την προθεσμία παραλαβής των προσφορών, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην προμήθεια ενός αεροσκάφους, συνολικού κόστους 5.642.000 ευρώ, καθώς επίσης και τις συνοδευτικές υπηρεσίες όπως:

– Παροχή αρχικής υποστήριξης (Initial Provisioning List – IPL), υπηρεσίας On-site Field Service Representative (FSR) και σχετικής βιβλιογραφίας (συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2.000.000 ευρώ).

-Υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης (“Follow On Support”), με βάση το μοντέλο (PBH-Power By the Hour) σύμφωνα με το οποίο ο χρήστης πληρώνει τις ώρες πτήσης που καταναλώνει και περιλαμβάνει την υποστήριξη από τον προμηθευτή σε υλικά – ανταλλακτικά τόσο για την προγραμματισμένη όσο και την απρογραμμάτιστη συντήρηση του μέσου, οι οποίες θα αφορούν σε 1.600 ώρες πτήσης (συνολικής εκτιμώμενης αξίας 640.000 ευρώ).

– Υπηρεσίες εκπαίδευσης πιλότων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 300.000 ευρώ.

-Υπηρεσίες εκπαίδευσης τεχνικών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 90.000 ευρώ.

-Συνδρομή δορυφορική για ένα έτος, συνολικού κόστους 700.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 13.964.000 ευρώ και αφορά στην προμήθεια δύο αεροσκαφών, συνολικού κόστους 11.284.000 ευρώ καθώς και των αντίστοιχων συνοδευτικών υπηρεσιών.

Τα κριτήρια συμμετοχής

Σχετικά με τα κριτήρια συμμετοχής προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης της σύμβασης απαιτείται να έχουν μέσο γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών για τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2022, 2021, 2020 ) ή εφόσον είναι λιγότερες από τρεις, για τις οικονομικές χρήσεις κατά τις οποίες δραστηριοποιούνται, κατ’ ελάχιστον ίσο με το 15% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης. Σε περίπτωση κοινοπραξίας, οι παραπάνω ελάχιστες απαιτήσεις μπορεί να καλύπτονται αθροιστικά από τα μέλη της ένωσης ή από ένα εξ αυτών.

Όσον αφορά στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα απαιτείται κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από 01.01.2018 μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχουν παραδώσει τουλάχιστον ένα Δικινητήριο Αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου, το οποίο να έχει χρησιμοποιηθεί ως Εναέριο Κέντρο Επιχειρήσεων, καθώς και να έχουν υλοποιήσει υπηρεσίες εκπαίδευσης προσωπικού και τεχνικής υποστήριξης στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Και εδώ σε περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων η ανωτέρω τεχνική και επαγγελματική ικανότητα μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά από περισσότερα μέλη της ή από ένα εξ αυτών.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό με αντικείμενο την προμήθεια δύο ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους για υγειονομικές αποστολές και ενός ελικοπτέρου για την μεταφορά της ομάδας διαχείρισης περιστατικών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτημάτων ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Παπούλης (Trade Estates): Το σχέδιο ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Το Μαξίμου, ο ΚΜ και η οπερέτα του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρολ και ο μαρτυριάρης, τα νέα γκάλοπ που έρχονται, ο Γούτος πήρε… το Πόρτο Χέλι και ο τραπεζίτης των βασιλιάδων του Ντουμπάι 

Μυτιληναίος: Αν εμπλακεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή η τιμή του φυσικού αερίου θα εκτιναχτεί στα 500 ευρώ/MWh

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts