ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε 1,1% η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο – Αδύναμος κρίκος η Γερμανία (γραφήματα)

Η Ευρωζώνη εισήλθε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 με μηνιαία υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, με τις ενδείξεις ότι η μεταποίηση θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής να αυξάνονται.

Αναλυτικά, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας την πτώση 0,9% για την οποία έκανε λόγο έρευνα του Bloomberg. Η πτώση σε σχέση μετον Ιούνιο  διέγραψε όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Τα στοιχεία, τα οποία ακολουθούν τις εθνικές εκθέσεις που δείχνουν ότι η παραγωγή μειώθηκε στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία και την Ισπανία, ρίχνουν το βάρος στις υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, που έδωσαν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δίχως την τουριστική άνθηση, η περαιτέρω αδυναμία των εργοστασίων θα μπορούσε να αυξήσει την προοπτική η περιοχή στο σύνολό της να υποστεί νέα συρρίκνωση.

Οι αναλυτές προβλέπουν προς το παρόν ότι ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αλλά αρκετοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η έκθεση για τη βιομηχανία που δημοσιεύεται την Τετάρτη είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα δουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς θα αποφασίζουν αν η ισχύς των τιμών καταναλωτή είναι τέτοια που να δικαιολογεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων ή να διακόψουν την πορεία  σύσφιγξη για να αποφύγουν περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεπαν επέκταση 0,9% φέτος στις τελευταίες τους προβλέψεις τον Ιούνιο. Θα δημοσιεύσουν νέες προβλέψεις την Πέμπτη, οι οποίες φαίνεται επίσης να δείχνουν πληθωρισμό άνω του 3% το 2024, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Γερμανία αποδεικνύεται ως ο αδύναμος κρίκος, αποδυναμωμένη από τη χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα και την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που θα έχει ύφεση φέτος, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες

Hugo Boss: Νοίκιασε την πρώην έδρα του Λάκη Γαβαλά στο Κολωνάκι (pic)

Φον ντερ Λάιεν: Ευκαιρία ευημερίας η Πράσινη Συμφωνία μετά τις καταστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts